Cum arată cele 7 planete descoperite de NASA în sistemul TRAPPIST-1?

Toate cele 7 planete din sistemul TRAPPIST-1, descoperite de NASA și nedezvăluite până ieri la ora 20:00, sunt mai apropiate de steaua în jurul căreia orbitează decât este planeta Mercur de Soarele nostru.

De asemenea, planetele sunt foarte apropiate una de cealaltă, astfel încât de pe suprafața oricăreia dintre ele am putea observa formele de relief sau norii planetelor vecine.

Oamenii de știință cred că e posibil ca perioada de revoluție a planetelor din TRAPPIST-1 (perioada în care se deplasează în jurul stelei pe care o orbitează) să fie egală cu cea de rotație în jurul propriilor axe. Astfel, în mod similar satelitului nostru natural, Luna, aceeași față a planetelor ar fi întotdeauna îndreptată spre steaua orbitată, determinând ca pe jumătate din fiecare dintre planete să fie permanent zi, iar pe cealaltă jumătate permanent noapte.

Toate ipotezele de acum se bazează doar pe mărimea planetelor și distanțele acestora față de steaua pe care o orbitează – singurele date ce au putut fi determinate cu precizie de oamenii de știință la acest moment cu ajutorul telescopului spațial Spitzer – și pe estimări ulterioare ale maselor și densităților. Ipotezele vor putea fi confirmate de telescopul spațial James Webb, ce urmează să fie lansat în 2018 și care va studia în detaliu sistemul TRAPPIST-1.

Citeste si  Sistemul Solar re-aranjat

Până atunci, însă, NASA ne lasă cu o serie de poze și filmulețe cu redări artistice ale felului în care ar putea să arate sistemul TRAPPIST-1, primul sistem cunoscut de om format din 7 planete asemănătoare Pământului ce orbitează în jurul unei singure stele, dintre care 3 planete aflate în zona ce ar putea susține viața.

Trappist-1
Foto: NASA
Trappist-1
Foto: NASA
Trappist-1
Foto: NASA
Trappist-1
Foto: NASA

Anca Stănescu