Cosmos 

„Aerul Conditionat” ar asigura conditii propice vietii pe alte planete

soareO lucrare publicata in Belgia propune o idee interesanta. Planetele cu o durata de rotatie mai mica de 12 ore pe zi ar putea avea un sistem de disipare a caldurii in jurul planetei asigurand astfel un mediu propice vietii.

Echipa a rulat 165 de simulari computerizate pentru planete care sunt prinse in gravitatia unor stele rosii pitice asa cum e prinsa Luna de noi, adica aceeasi fata a planetei se afla luminata de stea. Pana in 1997, astronomii au crezut ca astfel de planete ar fi ostile vietii, chiar daca mai tarziu s-a dovedit a fi o ipoteza falsa. In acest studiu, astronomii au observat cum caldura acumulata de partea luminata este transferata celei intunecate, asigurand astfel o temperatura propice vietii.

Citeste si  NASA: Materie organica pe Marte

Au identificat trei modele climatice pe exoplanete cu astfel de orbite. Primul ar fi un vant ecuatorial cunoscut ca „superrotatie” care interefereaza cu circulatia atmosferica si care opreste raspandirea caldurii. Celelalte doua modele, pe exoplanete care se apropie de dimensiunea Terrei, superrotatia incetineste datorita unui alt curent contrar de la o altitudine mai mare.

Astfel, temperatura pe partea luminata ar scadea la 70 de grade. Odata cu lansarea telescopului spatial James Webb, care-l va inlocui pe Hubble, vom putea cerceta in amanunt ideea.

[sursa]

Similare

Leave a Comment