matt damonTech 

Agricultură în sol echivalent cu cel marțian

matt damonIntr-un experiment care testeaza cat de bine putem cultiva in spatiu, oamenii de stiinta au putut intretine 10 culturi, printre care amintim rosiile, mazarea, secara, intr-un sol care imita conditiile de pe Marte.

Desi solul acesta nu a produs culturi la fel de bogate ca cel terestru, diferenta nu a fost mare, iar acest lucru ne arata ca, in conditiile potrivite, primii oameni ajunsi pe Marte ar putea sa-si asigure hrana cu plante cultivate acolo. Visul unei colonii martiene tocmai a devenit unul aparent posibil.

“Productia de biomasa in solul martian a fost mai mica decat in cel terestru, dar diferenta a fost minora. Aceasta a fost o mare surpriza pentru noi. Ne-a aratat ca solul martian are un potential mare atunci cand este pregatit si irigat corespunzator” – Wieger Wamelink, cercetator

Cercetatorii au repetat experimentul cu un sol care il imita pe cel lunar, iar productia a fost la jumatate fata de cel martian. Spanacul, in special, a avut dificultati mari in dezvoltare.

Asadar, cum gasim pe Terra sol care sa semene cu cel martian din punct de vedere chimic? Raspunsul se afla in zonele extreme ale planetei noastre. Acesta a venit dintr-un vulcan din Hawaii, iar cel lunar dintr-un desert din Arizona. Au fost apoi amestecate cu iarba proaspat taiata si impartite in tavi.

Citeste si  Cine detine Spatiul? Documentul "asteroid-mining act", periculos si ilegal

Inainte sa-ti impachetezi uneltele de gradinarit, trebuie subliniat faptul ca experimentul urmeaza sa fie publicat intr-un jurnal, iar asta inseamna ca, momentan, trebuie sa credem Universitatea Wageningen pe cuvant. Acesta este al doilea lor experiment facut in domeniul agriculturii spatiale, deci nu ar fi o sursa necredibila, dar este mai bine sa asteptam oficializarea rezultateor inainte sa ne bucuram.

Anul trecut, astronautii au crescut si mancat salata la bordul Statiei Spatiale Internationale pentru prima data.

[sursa]

Related posts

Leave a Comment