Cosmos 

Apa lichida pe Marte – NASA (chiar) confirma

apa marteNoile descoperiri sosite de la Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) ne indica dovezi irefutabile ca pe planeta Marte apar ocazional scurgeri de apa. Folosind un spectrometru de pe MRO, oamenii de stiinta au detectat urmele unor minerale hidratate pe pante pe care au gasit niste urme pe planeta Marte. Aceste urme intunecate reapar periodic in anumite locuri si aluneca spre baza pantelor in sezonul cald, ca apoi sa dispara in cel rece. Temperatura trebuie sa fie peste -23 grade Celsius pentru ca fenomenul sa se poata produce.

Misiunea noastra a fost de urmarire a apei in expeditia noastra pe urmele vietii in Univers, iar acum avem dovezi clare ce valideaza ceea ce noi credem de foarte multa vreme. Este o descoperire importanta care confirma prezenta apei pe suprafata planetei Marte astazi. – John Grunsfeld, astronaut si administrator asociat al biroului NASA de la Washington.

Urmele acestea, denumite RSL (recurring slope lineae), au fost asociate in repetate randuri cu apa lichida. Descoperirea sarurilor hidratate pe pante ne indica o legatura directa cu aceste aparitii inchise la culoare. Sarurile hidratate ar scadea punctul inghetului a saramurii lichide, asa cum sarea cauzeaza topirea zapezii pe Terra. Oameni de stiinta spun ca e posibil ca scurgerea sa implice o cantitate mica de apa dar indeajuns de aproape de suprafata cat sa lase acele urme inchise la culoare.

Citeste si  VIDEO: Meteor pe cerul Siberiei

Detalii mai multe, pe NASA.gov

Similare

Leave a Comment