Apollo 13 – Combustibilul (3)

apollo 13[episodul precedent] Cu doar 15 minute de combustibil ramas in modulul de comanda, CapCom le-a transmis astronautilor sa se mute in modulul lunar. Fred si Lovell au plutit in graba prin tunelul ce facea legatura intre cele doua, lasandu-l in spate pe Jack sa faca ultimele setari in modulul de comanda care pana atunci a parut o casa primitoare. Fred a spus atunci ca nu credea ca se va intoarce atat de repede in modulul lunar.

Problema erau consumabilele de care aveau nevoie sa ajunga inapoi acasa. Fred a inceput sa calculeze stiind ca modulul lunar a fost construit pentru o autonomie de doar 45 de ore, iar ei trebuiau sa o extinda la 90. A avut niste informatii despre modulele lunare ce l-au precedat pe acela in cartea sa, media consumului de apa aferent nivelului amperajului, cantitatea de apa necesara racirii. S-a dovedit ca am avut cantitatea necesara de oxigen. Rezervorul coborarii pe suprafata Lunii ar fi ajuns si au mai avut doua destinate parasirii satelitului si doua portabile care nu ar fi ajuns sa fie folosite pe Luna. Plus doua recipiente de urgenta. Inainte de a ajunge in siguranta pe Terra, mai aveau jumatate din cantitatea de oxigen pe care o aveau la plecare.

In bateriile modului lunar mai aveau 2181 amperi/ore. Au crezut ca daca inchid toti consumatorii electrici de care nu aveau nevoie ar fi fost suficienti. Nu se puteau baza pe bateriile din modulul de comanda pentru ca ar fi avut nevoie de ele la intoarcerea pe Pamant, dupa ce ar fi renuntat la cel lunar. Cei de la sol au creat o solutie pentru a incarca bateriile modulului de comanda cu energie din cel lunar. Dupa cum s-a vazut, au redus consumul de energie la o cincime din normal, rezultand in 20% din energia modulului lunar, la momentul separarii de modulul de service, cel avariat. La un moement dat, o baterie de pe modulul de comanda s-a fisurat cu o forta atat de mare incat s-a decuplat. Au stiut ca vor fi pierduti daca bateria aceea s-ar strica.

Citeste si  Apollo 13 - "Houston, we've had a problem" (1)

Problema reala a fost apa. Fred a realizat ca vor ramane fara apa cu 5 ore inainte de a ajunge pe Terra, dar a avut un as in maneca. Stia ca au informatii de la Apollo 11, care nu a activat motoarele de decolare la aselenizare, izbindu-se de Luna. Un test a demonstrat ca mecanismele sale ar putea rezista 7-8 ore in spatiu fara racire, pana cand sistemul de ghidare s-ar fi prajit. Totusi, au economisit apa. Au rationalizat-o la o cincime din necesar si au apelat la sucurile de fructe. Au mancat hot-dogs si ce mai aveau acolo. Au pierdut apa calda odata cu avaria, iar mancarea impachetata pentru spatiu nu poate fi preparata cu apa rece.

Fred si-a dat seama ca au indeajuns de multe canistre cu hidroxid de litiu, care indeparteaza dioxidul de carbon din interiorul modulului. Au avut 4 cartuse din modulul lunar si 4 din costume, dar a uitat ca erau 3 astronauti in modulul lunar in loc de 2. Acesta a fost fabricat sa sustina doar doi pentru doua zile. In acel moment a trebuit sa tina in viata 3 oameni timp de 4 zile.

[in curand, partea a 4-a]