asteroidCosmos Video 

Plan de salvare in cazul unui impact cosmic

asteroidAcum 65 milioane de ani, Terra a fost lovita de un asteroid sau o cometa cu un diametru de 10 km. Locul impactului – Peninsula Yucatan din Mexic. Desi ideea a fost ridiculizata la inceput, evenimentul este acceptat ca fiind acela care a sters dinozaurii de pe fata Pamantului. La propriu.

Imediat dupa ce ideea a fost acceptata, oamenii de stiinta au inceput sa scaneze cerul pentru a observa din timp asteroizii care ne-ar putea veni de hac. Astazi exista la NASA un birou intitulat Biroul de Coordonare a Apararii Planetare si unica misiune de a ne pregati pentru o asemenea posibilitate.

Se crede ca am fi gasit toti asteroizii de dimensiunea celui care a ucis dinozarurii, cel putin toti asteroizii din apropierea Terrei.

Exista si alti asteroizi mai mici care pot face prapad si pe care nu i-am detectat. In 1908, evenimentul Tunguska a culcat la pamant arborii pe o suprafata de 2.000 de km patrati in Siberia, iar acest asteroid nu ar fi avut un diametru mai mare de 50 metri. Am gasit doar 1% dintre obiectele din vecinatatea Terrei cu asemenea dimensiuni.

Citeste si  NASA a descoperit primul sistem binar cu raze gama din afara galaxiei noastre

Daca e sa facem o medie a impacturilor cu urmari catastrofale, acestea au loc o data la 500.000 de ani.

Dinozaurii nu au avut nici o sansa pentru ca nu au avut un program spatial. Din fericire, noi suntem ceva mai pregatiti. Doar doua tari nu sunt incluse in acesta: Australia si Islanda.

Daca am detecta un asteroid ce s-ar afla pe o traiectorie de impact cu Terra cu ani inaintea coliziunii, am putea trimite o misiune pentru a-i intelege compozitia si apoi am putea dezvolta strategia optima alaturi de planuri secundare.

In 1995, un workshop cu designeri de armament a fost tinut pentru a gasi o solutie de a ne apara de un asteroid detectat in ultima clipa. Ajunsesera la o arma nucleara capabila sa vaporizeze un asteroid cu diametrul de 1 km. Ar avea potentialul de a devia un asemenea obiect. In cazul unui timp prea scurt de avertizare, ar trebui evacuata populatia din zona de impact.

Petru Stratulat

[sursa]

Similare

Leave a Comment