Istorie 

Astronomia secolului 19 în fotografii

placuta sticla 2Cand astronomul pensionat Holger Pedersen a vizitat bucataria din subsolul Institutului Niels Bohr din Copenhaga pentru a-si face niste ceai, a descoperit o adevarata comoara – sute de observatii astronomice imprimate pe placute de sticla asa cum au fost facute incepand cu anul 1895, atunci cand telescopul Ostervold a fost instalat.

Printre cele 300 de expuneri se afla una a unei eclipse solare din 1919, in acelasi timp prima dovada care a sprijinit teoria relativitatii generale a lui Einstein din 1915. Fotografia, care arata cum lumina este distorsionata in jurul Soarelui, a demonstrat prezicerea lui Einstein ca gravitatia obiectelor masive poate altera traiectoria luminii.

Instalat in 1895, telescopul continea 2 lentile, una pentru observatii si alta pentru fotografierea imaginilor pe placuta de sticla. A fost unul dintre instrumentele observatorului, care a fost activ pana in 1996.

Citeste si  Masina timpului - 15 februarie

ostervold

Fotografia care a sprijinit teoria relativitatii generale

eclipsa - ostervold

Placuta a fost fotografiata cu un telefon. Imaginea originala dateaza de pe 29 mai 1919 si a surprins eclipsa totala de Soare observata de la Sobral, Brazilia. Urmele de cerneala marcheaza pozitia unor stele.

Holger Pedersen, care a descoperit comoara aceasta, este pensionat dar are un birou la Institutul Niels Bohr. Studiaza si scrie despre meteoriti bogati in fier, precum Krasnojarsk gasit in Rusia in 1749.

Holger Pedersen

[sursa]

Similare

Leave a Comment