Astronomii au descoperit un sistem solar misterios

sistem solar misteriosExista un sistem solar interesant la 1.600 ani-lumina departare. Este compus din doua stele pitice maro, obiecte masive prea mari pentru a fi planete si prea mici pentru a fuziona hidrogen ca sa devina stele. Dar nu aceasta este latura ciudata. Oamenii de stiinta au descoperit o planeta de dimensiunea lui Venus in jurul unei stele pitice maro.

O planeta telurica orbitand o stea pitica maro nu a mai fost observata niciodata. Raportul dintre masa stelei si cea a planetei este acelasi ca cel dintre Soare si Uranus si intre Jupiter si Callisto. Astronomii sugereaza ca aceleasi mecanisme au stat la baza formarii lui Uranus, Callisto si acestei noi planete.

Planetele si satelitii se formeaza intr-un disc de acretie, o structura inelara din praf si gaze care inconjoara un corp mare si masiv. In timp, aceasta materie se coaguleaza in obiecte din ce in ce mai mari care apoi se concretizeaza in planete si sateliti. Cea mai noua descoperire indica faptul ca formarea obiectelor din discuri de acretie este similara pentru planete, stele pitice si stele.

Planeta inclusa in sistemul OGLE-2013-BLG-0723B oribteaza steaua in 400 de zile de la o distanta de 50 milioane de km. Este cu 30% mai putin masiva decat Terra. Descoperirea a fost publicata in Astrophysical Journal.

Citeste si  O sonda spatiala incaseaza in premiera o unda de soc

Tehnica folosita se numeste „efect de lupa”. Daca doua obiecte masive, in cazul acesta o stea pitica maro si o stea indepartata, se aliniaza, gravitatia stelei pitice devine o lentila pentru lumina emisa de steaua aflata dincolo de ea. Din punctul nostru de vedere, steaua straluceste din ce in ce mai mult, atingand un punct maxim cand obiectele se aliniaza, iar apoi din ce in ce mai putin pana atinge o intensitate normala.

Cand o planeta orbiteaza o stea pitica maro, exista spike-uri in luminozitatea stelei, care straluceste subit mai mult decat ne-am astepta. Cele mai multe exoplanete sunt descoperite pentru ca trec prin fata stelelor, iar noi observam o mica eclipsa. Aceasta tehnica nu prea functioneaza cu stelele pitice pentru ca nu emit foarte multa lumina vizibila.

[sursa]