AUDIO: Cum ar fi vorbit Ötzi

otzi
South Tyrol Museum of Archaeology

Stim deja cu ce era imbracat Ötzi, cand a murit acum 5.000 de ani in Alpii italieni, si, de asemenea, cate tatuaje avea, dar acum oamenii de stiinta au facut un pas si mai departe si au reusit sa creeze cea mai buna aproximare a vocii sale.

Cu ajutorul unor scanari tomografice, au masurat structura corzilor sale vocale si a gurii pentru a construi digital vocea in timp ce aceasta pronunta vocalele in limba italiana, pentru ca totul s-a intamplat la spitalul din Bolzano, Italia.

Conform datelor culese, Ötzi ar fi vorbit cu o voce grava si un pic sinistra:

Nu putem spune ca am reconstruit vocea originala a lui Ötzi, pentru ca lipsesc elemente cruciale din mumie, dar am reusit o aproximare cu ajutorul a doua masuratori: lungimea tractului vocal si a corzilor vocale” – Rolando Fustos, cercetator

Rezultatul a fost prezentat saptamana aceasta la European Research Academy in cadrul unei intalniri care a marcat 25 de ani de la descoperirea lui Ötzi. Acesta a fost gasit in 1991 de turisti germani inghetat si mumificat in Alpii Ötzal din Tirolul de Sud, si este cea mai veche mumie naturala, oferindu-le cercetatorilor o ocazie fara precedent de a afla cum era viata acum 5.000 de ani.

Citeste si  Masina timpului - 19 septembrie

De atunci, oamenii de stiinta au aflat ca Ötzi a fost ucis si ca a murit, cel mai probabil, in urma unei sageti infipte in umar. Era imbracat in piele de oaie, capra si vaca in momentul crimei. Cele 61 de tatuaje au fost studiate in detaliu, si prin reconstruirea vocii, cercetatorii spera sa afle mai multe despre cum sunau oamenii pe vremea aceea.

Petru Stratulat

[sursa]