Cer bombardat cu plasma pentru o mai buna receptie radio

aurora boreala
Nick Russill/Flickr

Fortele Aeriene americane planuiesc sa bombardeze cerul cu plasma pentru a imbunatati receptia radio pe Terra.

Sateliti foarte mici ar fi utilizati in acest proiect, iar cercetatori din 3 echipe separate incearca sa gaseasca solutii. Cea mai mare provocare va fi introducerea generatoarelor de plasma in interiorul satelitilor si controlarea modului in care plasma este dispersata.

Ce incearca Fortele Aeriene sa faca e sa creasca foarte mult cantitatea de ioni din ionosfera, care incepe de la inaltimea de 60 km. Stratul acesta atmosferic este cunoscut pentru aurora boreala, dar, cel mai important, pentru comunicatiile globale pentru ca reflecta undele radio.

Undele radio care se intorc pe suprafata din ionosfera se pot deplasa pe distante mai mari decat nereflectate, iar prin adaugarea gazului ionizat (plasma) in atmosfera, acel strat ar trebui, cel putin teoretic, sa devina mai eficient in reflectarea comunicatiilor radio. Acesta este un motiv pentru care semnalul radio functioneaza mai bine noaptea, cand densitatea ionosferei este mai mare. Un avantaj secundar ar fi o protectie mai buna in fata furtunilor solare.

Citeste si  Fizicienii tocmai au "nedescoperit" un compus metalic important

[sursa][foto]