Cainii ar putea avea constiinta de sine

caineConstiinta de sine ar putea parea un lucru banal pentru noi, oamenii, dar este incredibil de rara la animale. In timp ce marile maimute, delfinii, balenele orca, macacii si un singur elefant asiatic au trecut testul recunoasterii de sine. Orice alt animal de la ursi panda la porumbei si lei de mare, gorile si alte specii de maimute au esuat in a arata semne ale constiintei de sine.

Cainii s-au aflat si ei pe lista esecurilor, pana acum. Constiinta de sine este evaluata prin testul oglinzii. Daca un animal isi foloseste reflexia pentru a examina sau atinge un punct rosu aplicat pe corpul sau fara stirea sa, savantii pot confirma ca poseda semne ale constiintei de sine. Dar daca animalul nu este atat de axat pe simtul vazului?

Biologul evolutionar Roberta Cazzolla Gatti de la Tomsk State University din Rusia a spus ca animalele in discutie, cainii adica, sunt mai putin stimulati vizual, comparativ cu noi, si ca de aceea ar fi picat testul oglinzii, dar ca asta nu inseamna ca nu prezinta semne ale constiintei de sine. In trecut, cainii nu si-au manifestat deloc interesul pentru oglinda. In 2001, Mark Bekoff, expert in comportamentul animalelor, a investigat modul in care cainii adulmeca oglinda printr-un experiment intitulat „experimentul zapezii galbene”. Pe o perioada de 5 ani, Bekoff si-a dus cainele la plimbare si a cronometrat timpul petrecut de acesta adulmecand gramezi de zapada peste care a urinat (cainele). Concluzia a fost ca si-a mirosit urina mai putin decat a facut-o cu a altor caini.

Citeste si  Întrebări cotidiene #1

A pus la cale un alt experiment. A colectat mostre de urina de la patru caini comunitari si le-a inregistrat comportamentul in timpul adulmecarii. Si acestia au adulmecat pentru foarte putin timp propria urina comparativ cu a altora, ceea ce ar sugera faptul ca isi cunosc propriul miros si nu sunt interesati de el. Rezultatele au fost mai solide pe masura ca cainii avanseaza in varsta, ceea ce ne arata ca aceasta constiinta de sine se dezvolta de-a lungul timpului.

Inforatiile sunt publicate in jurnalul Ethology, Ecology and Evolution.

[sursa]