Doua grame de izotop rar de Calciu valoreaza 500.000$

Daca nu aveti ce face cu banii, cumparati izotop calciu-48, unul extrem de rar si cu un pret astronomic. Substanta este atat de rara, mai exact constituie 0.187% din calciul natural de pe Terra, incat trebuie separata de alte forme de calciu atom cu atom intr-o masinarie masiva cu magneti.

In video-ul acesta putem sa privim jumatate de milion de dolari in “ochi”:

Motivul pentru care substanta este atat de scumpa e pentru ca trebuie produsi ionii de calciu prin incalzirea mostrei de calciu la o temperatura foarte ridicata si apoi separat izotopul in vid sub influenta unui camp magnetic puternic. Echipamentul este atat de scump incat procesul acesta poate fi desfasurat intr-un singur loc din lume: un stabiliment rusesc din orasul Lesnoy, la 250km de orasul Yekaterinburg.

Citeste si  VIDEO: Cum ar arata un impact cu un asteroid

Productia globala de calciu-48 este de 10 grame pe an, aproximativ 2 lingurite. Nu exista prea multi consumatori de calciu-48, el fiind folosit in fizica nucleara pentru a sintetiza elemente super-grele, elemente intru totul sintetice si cu perioada de injumatatire foarte mica, de la cateva minute la cateva milisecunde.

Cu alte cuvinte, folosim acest izotop foarte rar pentru a studia elemente foarte rare. Dar de ce folosim calciu-48 si nu alti izotopi de calciu mai ieftini? Raspunsul se afla in neutronii sai. Detalii, in video-ul de mai sus.

[sursa]

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 400 de semne, cu citarea sursei și cu link spre pagina acestui articol.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Plugin creado por AcIDc00L: bundles
Plugin Modo Mantenimiento patrocinado por: posicionamiento web