Tech Video 

Calculatorul „cuantic” al Google si-a marit performanta

DWave 128chipAti auzit vreodata de D-Wave Systems? Este compania care a lansat primul calculator cuantic comercial in lume. Acestia au vandut modele celor de la Google inca din primii ani de afaceri, iar acum le ofera un upgrade ce dubleaza performanta. Calculatoarele „vechi” (2012) ce posedau 512 qubiti vor fi inlocuite de modele cu 1000+ qubiti.

Google are un istoric vast de investitii controversate. Proiectul D-Wave nu iese din tipar. Acest calculator a fost contestat de multi oameni de stiinta, care vorbesc de limitarile fizice pe care le-ar avea fata de un calculator cuantic ideal. Unii contesta chiar calitatea de calculator cuantic (vezi sursa 2).

Pe de alta parte, cateva grupuri arata performanta incredibila a calculatorului (vezi sursa 3). In orice caz, un lucru care nu poate face parte din controversa este consumul de energie pe care acest calculator il are. Deoarece singurul consumator semnificativ de energie dintr-un calculator D-Wave este „frigiderul” care mentine temperatura din interior aproape de -273ºC (nu e congelatorul nostru obisnuit…), calculatorul e eficient energetic. Practic, orice upgrade la chip ruleaza cu aproape acelasi consum.

Citeste si  Lumina încetinită

[sursa 1] [sursa 2] [sursa 3]

Asadar, acum ca vedem aceasta veste despre proiectele celor de la Google, ati vrea sa stiti mai multe despre calculatoarele cuantice? Va recomandam acest video de la Veritasium.

Similare

Leave a Comment