Cosmos 

Campul magnetic al gaurii negre super-masive a Caii Lactee, studiat pentru prima data

gaura neagraNe aflam cu un pas ma aproape de intelegerea modului in care functioneaza gaura neagra super-masiva din centrul galaxiei noastre datorita astrofizicienilor americani care au anuntat ca au observat direct campul magnetic din orizontul evenimentelor.

Aceasta este o mare, mare realizare pentru ca liniile campului magnetic se presupune ca ar alimenta energia gaurii negre. Ele au fost prezise de oamenii de stiinta dar nimeni nu a putut sa le observe pana acum. Datele acestea pun decenii de munca teoretica pe o temelie solida.

De ce sunt liniile acestea magnetice atat de importante pentru o gaura neagra? In timp ce cei mai multi dintre noi considera gaurile negre niste aspiratoare colosale, in realitate cele din centrul galaxiilor sunt niste motoare, de fapt. Asta inseamna ca aspira materia inconjuratoare si o transforma intr-o radiatie care lumineaza gaura neagra mai tare decat toate stelele din jurul sau la un loc. Daca o gaura neagra se invarte, poate arunca radiatia pe distante de mii de ani-lumina. Totul ar fi alimentat de aceste campuri magnetice.

Citeste si  Cea mai clară imagine a Nebuloasei "Dreptunghiul Roșu"

Michael Johnson a declarat ca intelegerea acestor campuri magnetice este cruciala pentru ca nimeni nu le-a putut deslusi pana acum. S-au uitat la Sagittarius A, care este locul unde credem ca s-ar afla o gaura neagra super-masiva, cu ajutorul unei retele globale de radio telescoape intitulata Event Horizon Telescope. Impreuna formeaza un radio telescop de dimensiunea Terrei si au avut nevoie de el pentru ca gaurile negre sunt ridicol de mici. Gaura aceasta are masa a 4 milioane de sori, iar orizontul evenimentelor are un diametru de doar 12.8 milioane de km, ceea ce e putin la scara galactica. Daca mai pui la socoteala ca se afla la o distanta de 25.000 ani lumina distanta, este clar ca nu o putem vedea foarte usor.

[sursa]

Similare

Leave a Comment