Carbonul de pe Terra indica o coliziune planetara

coliziune planetaraCercetatorii de la Universitatea Rice din Houston sugereaza ca tot carbonul care a contribuit la aparitia vietii ar fi rezultat in urma unei coliziuni intre Pamant si o planeta embrion similara lui Mercur.

Petrograful Rajdeep Dasgupta explica: “Inainte de acest studiu, am publicat descoperiri care au indicat: in cazul in care carbonul nu a fost vaporizat in intregime in spatiu, cand suprafata planetei era acoperita de magma, carbonul ar fi ajuns in miezul metalic al Pamantului, fiind cunoscut faptul ca aliajele bogate in fier atrag carbonul.”

Daca acesta a fost cazul, atunci de unde a aparut carbonul din mantaua si biosfera Terrei?

“O idee populara este ca elementele volatile ca sulful, azotul, hidrogenul si carbonul au fost adaugate dupa ce miezul Pamantului si-a incetat procesul de formare.”, comenteaza Yuan Li, co-autor al studiului.

Astfel, orice element care a cazut pe Terra impreuna cu meteoriti sau comete la 100 de milioane de ani dupa formarea Sistemului Solar ar fi putut sa evite caldura puternica a oceanului de magma ce acoperea planeta pana la acel punct.

Insa problema cu aceasta idee este ca nu poate sa explice abundenta elementelor volatile deoarece nu exista meteoriti cunoscuti care sa contina o asa mare cantitate de silicati.

Citeste si  VIDEO: Cum ar arata Terra fara oceane

Echipa lui Dasgupta a incercat sa abordeze problema intr-un mod neconventional, referitor la compozitia nucleului. Au explorat posibilitatea unor miezuri formate din aliaje bogate in sulf si siliciu, diferite fata de compozitia normala din fier, nichel si carbon. De asemenea, posibilitatea existentei miezurilor atipice este foarte mare, considerandu-se ca miezurile planetelor Marte si Mercur sunt formate din aceste elemente.

In urma experimentului, a reiesit ca un nucleu format dintr-o compozitie de aliaje de fier bogate ori in silicon sau sulf, poate sa elimine carbonul si sa il relocheze in mantaua cu silicati.

“Un scenariu care explica abundenta de carbon si raportul carbon-sulf este acela al unei ciocniri intre o planeta similara lui Mercur, care s-a format cu un miez bogat in siliciu, si Terra. Deoarece este un corp masiv, dinamica ciocnirii este posibila si ar putea sa rezulte in absorbtia nucleului planetei-embrion de catre miezul planetei noastre, iar mantaua bogata in carbon sa se amestece cu mantaua Pamantului.”, declara Dasgupta.

Tea Filip

[sursa][sursa][foto]