Neurostiinta 

Ce patim cand stam treji prea mult

noapte albaMulti dintre noi pierd noptile, simtind dimineata efectele negative ale noptii nedormite, dar care sunt mai exact efectele asupra organismului? Neurologii norvegieni au cercetat domeniul si nu au ajuns la concluzii imbucuratoare.

Au recrutat 21 de tineri sanatosi care au trecut prin tot felul de teste care au indicat difuzia apei in organism si sanatatea sistemului nervos. Voluntarii au stat treji 23 de ore si nu au avut voie sa consume bauturi alcoolice, cafeina sau nicotina in timpul studiului si nu au avut voie sa manance nimic inaintea scanarii.

Citeste si  Spasmul hipnic: De ce tresarim in somn?

Raportul a subliniat schimbari semnificative in materia alba a creierului dupa o noapte lipsita de somn. Pe scurt si pe intelesul tuturor, lipsa somnului contribuie masiv la degradarea conexiunilor neuronale, o problema pe care am simtit-o cu totii pe propria piele dimineata incercand sa ne adunam gandurile dupa o noapte alba.

Ce nu se stie inca e daca aceste avarii sunt permanente sau nu. Ar putea oare un somn foarte lung si profund sa repare ce a fost stricat?

[sursa]

Similare

Leave a Comment