Ce știm ne afectează percepția

ochiNu este un secret faptul ca ochii vad lumea in moduri diferite, dar aceste diferente nu sunt limitate doar la cum este procesata imaginea de catre creier.

Un nou studiu sugereaza ca acea cunoastere pe care o avem schimba modul in care percepem lucrurile. Intr-un experiment, cercetatorii au testat modurile in care doua grupuri de oameni au perceput doua caractere scrise, dar savantii sunt de parere ca acelasi principiu se aplica in cazul oricarui obiect la care ne uitam, cum ar fi fețele, masinile si animalele.

„Ai fi tentat sa presupui ca prin sistemul vizual putem detecta detalii ale fiecarei litere chiar daca nu cunoastem limba, dar nu este cazul. Ceea ce stim afecteaza modul in care vedem lucrurile” – Brenda Rapp, om de stiinta

Pentru a testa teoria conform careia cunoasterea afecteaza perceptia vizuala, echipa a recrutat doua grupuri de participanti cu diferite tipuri de cunoastere ale alfabetului arab. Un grup a fost format din 25 de experti, iar celalalt din persoane care nu aveau nici o legatura cu domeniul.

Cercetatorii le-au aratat participantilor 2.000 de perechi de litere una cate una cerandu-le sa analizeze daca literele aratau la fel sau nu.

Masurand viteza si acuratetea raspunsurilor, savantii au descoperit ca novicii diferentiau mai repede literele, dar ca expertii erau mult mai exacti.

Citeste si  Ce stim despre stangaci?

Cand au fost aratate caractere mai complexe, viteza s-a schimbat. Novicii au devenit mai lenti, iar detaliile care au aparut in plus i-au ajutat pe experti. Cand cercetatorii au adunat raspunsurile, si-au dat seama ca procesarea vizuala a fost afectata de cunoasterea alfabetului.

„Cand devii expert in citirea unui alfabet, ce anume se schimba? Sistemul vizual vede literele ca cel al unui novice? Credem ca nu. Daca esti expert, lucrurile care par complicate in ochii unui novice, sunt simple in ochii tai” – Robert W. Wiley

Descoperirile, publicate in Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance nu sunt primele care atesta faptul ca procesarea informatiei de catre creier este influentata de cunoasterea unei limbi.

Anul trecut, un studiu a sugerat ca prima limba adoptata in viata creeaza un fel de tipar in creier care afecteaza modul in care procesam orice alta limba invatata ulterior.

[sursa]