Cosmos 

Cea mai faina imagine a Soarelui realizata de SOHO

soho soare

NASA a demarat un concurs cu ocazia aniversarii a 20 de ani de activitate a programului SOHO, Solar and Heliospheric Observatory, iar publicul a fost invitat sa voteze cea mai faina imagine capturata de acesta.

Imaginea castigatoare este cea de mai jos, compusa din doua fotografii realizate de SOHO cu ajutorul a doua instrumente diferite. Fundalul este o imagine realizata pe 8 ianuarie 2002 de coronograf, un instrument care blocheaza lumina soarelui, permitandu-ne sa-i vedem atmosfera. Acolo vedem o eruptie solara masiva care arunca in spatiu miliarde de tone de materie la viteze de milioane de km pe ora.

Citeste si  Noul membru al echipajului de pe ISS – drona Int-Ball

Soarele din centrul imaginii a fost capturat de instrumentul Extreme Ultraviolet Imaging Telescope intr-o alta zi. A fost marita si suprapusa pe discul primei fotografii, care blocheaza luminozitatea stelei, pentru a crea acest colaj impresionant. Imaginea ne arata lumina ultravioleta extrema la intensitatea de 304 astromi, invizibila pentru ochiul uman dar colorata in rosu pentru a o vedea.

[sursa]

Similare

Leave a Comment