Cea mai lungă eclipsă stelară din Univers

eclipsa stelaraCu totii am vazut cel putin o eclipsa solara pana acum, dar cele pe care le avem aici, pe Terra, nu se compara cu cele stelare descoperite de astronomi.

Are loc o data la 69 de ani in sistemul binar TYC 2505-672-1 si dureaza 3.5 ani terestri. In total, astronomul Sumin Tang de la Harvard si colegii sai au analizat peste 10.000 de placi fotografiate capturate de American Association of Variabile Star Observers (AAVSO) si de programele Digital Access to a Sky Century (DASCH). Cu ajutorul celor mai recente eclipse din sistem, astronomii au putut face anumite calcule.

Distanta foarte mare dintre cele doua stele, cat cea dintre Soare si Uranus, este de vina pentru ritmul scazut al aparitiei eclipsei despre care vorbim, de 69 de ani. Intreg sistemul se afla la 10.000 de ani-lumina departare.

Eclipsa lunga de 3.5 ani arunca in aer recordul detinut de Epsilon Aurigae de la 2.200 ani-lumina departare de 730 de zile o data la 27 de ani.

Citeste si  Calendarul următoarelor o mie de eclipse

Sistemul TYC 2505-672-1 pare sa contina doua stele rosii gigantice aflate pe finalul vietii, dintre care una este inconjurata de un disc de materie, de unde si motivul pentru eclipsa atat de lunga. Desi studierea stelelor aflate atat de departe este dificila, oamenii de stiinta cred ca una dintre ele este mai fierbinte cu 2.000 de grade Celsius decat Soarele.

„In acest moment, nici macar cele mai sofisticate telescoape nu pot analiza cele doua obiecte separat. Speram ca tehnologia ne va ajuta pana in 2080, cand se va produce urmatoarea eclipsa.” – Joey Rodriguez, Universitatea Vanderbilt

Lucrarea a fost acceptata pentru publicare in The Astronomical Journal.

[sursa]