Fenomene 

Cea mai tare teorema de fizica despre care nu ati auzit nimic

EmmyNoetherConceptul acesta a jucat un rol mai important in fizica decat teoria relativitatii si cea cuantica. De ce nu a atins femeia din spatele sau faima lui Einstein?

Fizicienii au obiceiul de a-si cataloga discipolii ca fiind frumosi sau eleganti, in timp ce un outsider ar putea fi iertat pentru faptul ca ar vedea doar niste insiruiri de ecuatii nesfarsite. Intr-o lume ideala, acele ecuatii nu ar fi necesare. Scopul suprem al fizicii, si al stiintei in general, este sa explice lumea din jurul nostru cat mai simplu cu putinta.

Acum o suta de ani, o persoana ne-a adus cu un pas mai aproape de acest obiectiv. In acest an centenar al relativitatii generale, Albert Einstein isi pimeste din plin laurii, dar in acelasi an, 1915, entuziasmul ce a planat in jurul relativitatii a nascut o alta opera a fizicii. Printre fizicieni nu este, din pacate, atat de faimoasa pe cat ar fi meritat. Poate are legatura si cu complexitatea matematicii, dar, probabil faptul ca a fost femeie si ca nu a trait foarte mult au jucat un rol important.

Citeste si  Mumia care clipeste

Nu exista nici o indoiala ca Amalie „Emmy” Noether a transformat modul in care ne raportam la Univers. Dincolo de ameteala provocata de matematica, prima ei teorema importanta poate fi descrisa printr-o singura propozitie: simetriile nasc legi conservatoare.

Simplitatea aceasta mascheaza viziunea penetranta. A adus o perspectiva unificatoare asupra fizicii vremii respective si a pus bazele oricarei descoperiri ulterioare.

Pentru detalii, va invitam sa aflati mai multe despre aceasta minte sclipitoare.

Similare

Leave a Comment