Matematica 

Cel mai important personaj din Game of Thrones, potrivit unor matematicieni

game of thronesDaca esti un fan al serialului de pe HBO sau al cartilor A song of Ice and Fire, stii ca sunt o gramada de personaje interconectate in lumea interesanta a lui George R.R. Martin. Dar cand trebuie sa tragem linie, cine este adevaratul star al povestii? Storyline-ul pare a se invarti in jurul copiilor Stark, Arya si Sansa, lui Cersei, Jon Snow si Daenerys Targaryan, dar matematicienii au folosit un algoritm pentru a calcula cine este personajul vital al povestii si este posibil sa-l banuiti. Eu l-am ghicit din prima.

Potrivit cercetatorilor, personajul cel  mai conectat cu celelalte, si, deci, cu cea mai mare influenta, este micutul leu, Tyrion Lannister!

Cand te gandesti, are, intr-adevar, mainile in toate colturile povestii. A trecut prin Winterfell si pe la Zid inainte de a fi capturat de Catelyn Stark pentru a ajunge la Eyrie ca prizonier al sau, dupa care s-a intors in King’s Landing pentru a asasina cateva personaje cheie. Acum se afla la dreapta lui Khaleesi peste The Narrow Sea si toata lumea spera sa o aduca victorioasa in Westeros.

Dincolo de afinitatile pe care le-am avea, trebuie sa ne intrebam cum cartografiem influenta lui din punct de vedere matematic. Andrew J. Beveridge si Jie Shan de la Macalaster College din Minnesota au reusit sa izoleze personajele cu ajutorul unui procedeu intitulat „network science”, ce examineaza modul in care informatia circula.

Pentru a face asta, s-au folosit de a treia carte a seriei, A Storm of Swords, si au luat in considerare aparitia personajelor la 15 cuvinte distanta unele de altele. Cu cat apareau mai des numele acestea, cu atat relatia lor devenea mai importanta.

„Aceasta este o aplicatie a network science si este una care ne arata rolul matematicii in intelegerea tiparelor” – Andrew J. Beveridge

Cartografierea a produs reteaua de mai jos, impartita in personaje si comunitati. Asa cum fanii operei lui R.R. Martin vor observa, reprezinta cu acuratete grupurile pe care le cunoastem si pe care le… iubim.

Citeste si  VIDEO: Numerele mari

game of thrones

Conexiunile singure nu spun toata povestea, iar cercetatorii au clasificat personajele cu ajutorul mai multor tipuri de masuratori, printre care si PageRank, un algoritm pe care utilizatorii de Google il folosesc in motorul de cautare, pentru a le da greutate personajelor in functie de importanta asociatilor lor. In final, Tyrion s-a clasat pe locul 1 in toata masuratorile, mai putin una, lucru care l-a pus in varful piramidei.

Locul 2 este ocupat de Jon Snow, mort sau viu ca lider al Night’s Watch, care l-a si infrant pe Tyrion in masuratoarea „betweenness”, ce masoara influenta personajului asupra diferitelor grupuri. Al treila personaj ca influenta este Sansa Stark, ce ni se va dezvalui mai mult in sezonul acesta.

De fapt, Beveridge si Shan cred ca Sansa este adevarata surpriza a studiului lor, avand in vedere ca cei mai multi fani au vazut in ea doar un pion slab.

„Personajele povestii vad in Sansa calitatea de mostenitoare si o folosesc precum un pion in jocurile lor de putere. Daca poate deveni mai indrazneata, ar putea creste in importanta extrem de mult”, au scris cei doi in raportul intitulat Network of Thrones in Math Horizons

Daenerys este un personaj foarte interesant pentru ca nu s-a clasat foarte sus in A Storm of Swords sau in studiul acesta din cauza izolarii sale fizice in Essos, dar a devenit mult mai importanta in cartile care au urmat, iar acest lucru este prezis si de cercetare, pentru ca acele putine legaturi pe care le are sunt cu oameni foarte importanti.

Noi speram ca istoria sa nu se repete cu personajul principal ucis, caci Game of Thrones ar fi cu mult mai sarac fara replicile lui Tyrion Lannister.

Al 6-lea sezon va avea premiera pe 24 aprilie:

[sursa]

Similare

Leave a Comment