Ceres: petele luminoase sunt din sare

ceres bun bunTimp de luni de zile, oamenii de stiinta de la NASA s-au dat  cu creierii de pereti incercand sa inteleaga ce sunt petele luminoase de pe Ceres observate de sonda Dawn. Au crezut ca este vorba de gheata, dar lungimea de unda a reflexiilor sugereaza ca ar fi vorba despre altceva. Noi am sperat sa fie baze extraterestre, iar speranta moare ultima :).

Chris Russel, implicat in misiunea Dawn, a declarat ca sigur nu e gheata si ca aproape sigur este sare, doar ca nu stiu inca exact despre ce fel de sare este vorba. Gheata a fost prima presupunere pentru ca Ceres ar adaposti un ocean imens sub suprafata. Ba chiar se presupune ca Ceres gazduieste mai multa apa dulce decat Terra. Un impact cosmic puternic ar fi ciobit scoarta, relevand rezerva de apa ce ar fi inghetat la suprafata. S-a dovedit ca nu este cazul.

Citeste si  Calendarul următoarelor o mie de eclipse

Ca in cazul planetei Marte, nu ne grabim sa analizam suprafata corpului pentru a nu exista riscul contaminarii ei cu forme de viata terestre.

[sursa]

Similare

One Thought to “Ceres: petele luminoase sunt din sare”

  1. […] Si daca sunteti mai noi, si inca nu stiti care e treaba cu petele luminoase, de pe o mica planeta aflata intre Marte si Jupiter, atunci intrati AICI. […]

Leave a Comment