spacexTech 

Competiția dintre SpaceX și Blue Origin

spacexAPUNTÁ, pers. 3 apuntează, vb. I. Intranz. (Despre avioane) A ateriza pe puntea unui portavion.
ATERIZÁ, aterizez, vb. I. Intranz. (Despre aeronave) A efectua toate operațiile necesare pentru a reveni și a se opri pe sol.

Nu e chiar o competitie. Pe 22 ianuarie, Blue Origin a facut o lansare, urmata de aterizare, ca raspuns la esecul apuntarii SpaceX si a intrat in istorie ca fiind prima companie care reuseste sa lanseze de doua ori aceeasi racheta.

Compania fondata de CEO-ul Amazon, Jeff Bezos, a testat in tacere racheta timp de un an. In noiembrie a avut prima lansare urmata de aterizare pe sol. Dupa acest test, reusita a fost comparata cu SpaceX. Multi au fost de parere ca Jeff Bezos a intrecut SpaceX, dar este adevarat?

Nu chiar. Cele doua rachete sunt extrem de diferite si e ca si cum am compara mere cu pere. New Shepard a Blue Origin este o racheta suborbitala, creata pentru a duce oameni pe orbita pret de cateva minute. Drept consecinta, este o racheta mica mult mai usor de aterizar decat una foarte inalta.

Racheta Falcon 9 a SpaceX are o cu totul alta misiune: scopul ei este sa transporte cargo pe orbita. De aceea, este inalta si subtire pentru a taia atmosfera in drumul ei spre spatiu. Acest tip de design este mult mai dificil de aterizat pentru ca racheta se poate rasturna foarte usor.

Tehnic vorbind, nici una dintre aceste rachete nu ajunge pe orbita, dar pentru ca Falcon 9 este creata pentru a duce cargo acolo, prima treapta trebuie sa-si schimbe orientarea in cadere pentru a putea ateriza in siguranta pe verticala. De cealalta parte, racheta New Shepard se afla in permanenta in aceeasi pozitie. Aceasta urca vertical pana la aprox 100 km, se separa de capsula in care se afla echipajul, dupa care cade spre sol fara a schimba orientarea.

Citeste si  SpaceX lansează în spațiu o bacterie rezistentă la antibiotice

Luna trecuta, SpaceX a intrat in istorie dupa ce racheta Falcon 9 a ajuns in siguranta la sol la Cape Canaveral, dar nu a reusit sa faca acelasi lucru pe o platforma marina. Inseamna ca SpaceX esueaza in drumul sau spre rachetele reutilizabile? Absolut deloc.

Este important sa avem la cunostinta faptul ca aterizarea primei trepte este un obiectiv secundar in toate misiunile SpaceX. Cel principal consta in livrarea cargo-ului pe orbita. Pentru a putea desfasura misiuni de mare viteza si cu incarcaturi mai grele, SpaceX trebuie sa poata ateriza prima treapta pe apa. In imaginea de mai jos poti afla manevrele complexe necesare pe care racheta trebuie sa le faca pentru a ajunge in siguranta la sol.

Urmatoarea incercare va avea loc dupa ziua de 6 februarie, cand o alta platforma comandata de la distanta va astepta racheta in oceanul Atlantic. Ne vom tine respiratia, avand in vedere ca ultima incercare aproape ca a reusit.

[sursa]

Related posts

Leave a Comment