Dark 

Comportamentul ciudat al unei particule, demonstrat

Quantum_Shutterstock_1024Einstein a gresit. Oamenii de stiinta au descoperit ceva ce ne-ar ajuta foarte mult sa intelegem mecanica cuantica si, in acelasi timp, demonstreaza ca Einstein a gresit.

Inlantuirea cuantica intr-o singura particula este o forma stranie de inlantuire care ar putea imbunatati puterea de calcul cuantica si comunicatiile. Spre deosebire de inlantuirea cuantica normala, care implica doua particule, cele cu o singura particula au functie de unda care se propaga pe distante uriase dar care nu se afla niciodata in mai multe locuri deodata.

Explicatia e simpla, cumva: o particula inlantuita poate fi intr-un singur loc, dar poate fi localizata pe o distanta foarte mare. Cand particula este masurata, functia de unda se colapseaza putand fi localizata. Adica, atunci cand nu te uiti e unda, iar cand te uiti, devine particula.

Citeste si  Cum să scoți informații dintr-o gaură neagră

Din pacate, nimeni nu a putut vedea asta. Oamenii de stiinta au construit niste detectoare care masoara proprietatile de unda. Astfel, au reusit sa demonstreze in Japonia o colapsare. Echipa a spart un foton intre laboratoarele din Australia si Japonia si apoi au vazut cum o modificare efectuata intr-un laborator a cauzat schimbari in celelalt laborator.

Unde a gresit Einstein: a declarat acum 90 ani ca inlantuirea cuantica a unei singure particule este dovada ca mecanica cuantica nu functioneaza.

[sursa]

Similare

Leave a Comment