De ce computerele nu pot genera numere la întâmplare

codDacă ești nehotărât, sau vrei să iei o decizie la întâmplare, dai cu banul ori arunci un zar. Aceste soluții sunt de preferat în detrimentul computerelor. Pentru că un computer, pur și simplu, nu poate face o alegere întâmplătoare.

Computerele contemporane pot face lucruri extraordinare. Cum de nu reușesc ceva atât de simplu precum simularea aruncării zarurilor? Totul constă în modul în care acestea sunt programate. Computerele folosesc algoritmi, care sunt doar o listă de instrucțiuni despre cum să îndeplinească  sarcinile. Sunt total supuse acestor instrucțiuni, deci sunt complet predictibile. Inginerii sunt însă destul de pricepuți, și au venit cu câteva soluții pentru a face computerele să genereze ceva foarte apropiat de numere aleatorii, deși nu pot face asta cu adevărat.

O metodă de a produce numere aparent întâmplătoare este un generator de numere pseudo-aleatorii. Acești algoritmi folosesc formule matematice sau tabele cu numere predeterminate ca să creeze secvențe care par aleatorii. În zilele noastre, algoritmii care generează numere pseudo-aleatorii sunt atât de buni încât ar necesita o adevărată muncă de detectiv pentru a constata că nu sunt cu adevărat întâmplătoare. Totuși, este posibil. Există programe care pot demonta sistemul pseudo-aleatoriu al numerelor folosite de un joc online de poker sau pentru a cripta date importante și a lua banii altor oameni.

Citeste si  Computerele pot genera numere complet aleatorii

Generatoarele de numere aleatorii folosesc fenomene fizice pentru a face alegeri întâmplătoare. Se folosesc de măsurători ale zgomotului de fundal din atmosferă sau de măsurători ale distanţei de  timp dintre apăsarea unor taste de către o persoană. Dar astea sunt doar bazele. Sunt însă și algoritmi implicați, iar algoritmii nu sunt niciodată cu adevărat la întâmplare.

P.S. în timpul redactării acestui articol am dat o căutare pe google cu „flip a coin” și „roll a dice”. Vă recomand să încercați 🙂

[sursă]