Computerul cuantic optic

computer cuantic opticCand credeam ca am atins limita vitezei computationale, a avut loc inca un avans tehnologic urias. Cand vorbim despre computere de noua generatie, ne referim de obicei la doua lucruri: computerele cuantice si cele optice, care transmit informatia cu ajutorul luminii fara caldura emanata si risipa de energie caracteristica procesoarelor electronice.

Ambele computere au puterea de a revolutiona domeniul, dar oamenii de stiinta de la University of Technology din Sidney au descoperit un material ce are potentialul sa combine cele doua concepte intr-unul ridicl de puternic.

Materialul este un nitrura hexagonala de bor stratificat, ce are forma unui fagure compus din atomi de bor si azot. Are grosimea unui atom, precum grafenul, si are abilitatea de a emite un puls de lumina cuantica la comanda la temperatura camerei, facandu-l ideal pentru computerele cuantice. Pana acum, emitatoarele cuantice la temperatura camerei functionau in materiale precum diamantele, ce nu ar fi fost usor de integrat in cipuri. Materialul acesta nou este subtire si era folosit pana acum ca lubrifiant dar s-a descoperit recent ca emite pulsuri cuantice de lumina, cate un foton capabil sa transporte informatie, lucru extrem de important pentru ca procesoarele optice ar putea transmite informatia fara ajutorul electronilor, iar asta in seamna mai putina caldura generata.

Citeste si  Molecula gigantica din doar 2 atomi

[sursa]