Conditii noi pentru editare genomica umana

Embryo,_8_cellsAcademia SUA de Stiinte si Medicina, Academia Chinei de Stiinte si Societatea Roiala a UK s-au intrunit pentru a dezbate etica si legislatia editarii genomice in embrioni umani.

Summit-ul a avut loc intre 1 si 3 decembrie in Washington, DC.

Editarea genomica in celule adulte (somatice) este subiectul multor teste clinice deja. Un exemplu ar fi fetita despre care am vorbit pe 8 noiembrie 2015. Dar tratamentele de acest tip necesita modificarea genetica a multor celule. Aceeasi strategie aplicata embrionilor ar necesita modificarea unei singure celule, facand procedura preferabila.

Summit-ul a publicat o serie de recomandari si ghiduri pentru editarea genomica. Printre acestea se afla si faptul ca embrionii modificati nu pot fi folositi pentru o sarcina. Sarcinile cu embrioni modificati genetic nu sunt recomandate din cauza noutatii tehnicilor.

Citeste si  Rinichiul crescut in laborator care functioneaza in animale

Recomandarile nu sunt legal obligatorii, dar presiunea jurnalelor si grupurilor sunt un sistem eficient. Spre exemplu, grupurile de cercetare care nu respecta cerintele pot pierde publicarea lucrarilor si fondurilor. Oamenii de stiinta inca trebuie sa urmareasca legile propriilor state. In SUA, spre exemplu, cercetarea pe embrioni nu este interzisa, dar nu se acorda fonduri publice pentru asta.

[sursa][sursa]