Crater antic gasit in Australia

asteroid australianDoua domuri subterane vaste se afla sub centrul Australiei, iar oamenii de stiinta au realizat ca ar fi cele mai mari cicatrici ale planetei noastre aparute in urma celor mai mari doua impacturi cosmice. Par a fi cauzate de un singur asteroid urias ce s-ar fi spart in doua bucati.

Datarea lor ne duce in trecutul Terrei intr-o perioada cuprinsa intre acum 300 si 600 milioane de ani. Craterele au fost ascunse de procesele geologice in timp, dar au ramas in scoarta terestra. Zona impactului masoara 400 de km. Savantii cred ca cele doua bucati erau mai mari de 10 km.

Comparativ cu craterul de sub peninsul Yucatan, care ar fi dus la extinctia dinozaurilor de acum 66 milioane de ani, impactul din Australia este un adevarat monstru. Craterul din  Mexic are un diametru de 180 km si a fost format de impactul unui singur asteroid de 10 km. Cel australian este de cel putin doua ori mai mare.

Citeste si  Plan de salvare in cazul unui impact cosmic

Urmele acestea au fost gasite in timp ce un proiect geotermal fora in piatra de sub sudul Australiei, piatra transformata in sticla. Modelele magnetice ale scoartei terestre au relevat zone bogate in fier si magneziu ce au fost ridicate la suprafata ei. Ele isi au sursa in mantaua Terrei, un strat gros ce separa miezul planetei de scoarta, locul in care gasim urmele multor alte impacturi cosmice.

[sursa]

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 400 de semne, cu citarea sursei și cu link spre pagina acestui articol.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Plugin creado por AcIDc00L: key giveaway
Plugin Modo Mantenimiento patrocinado por: posicionamiento web