Oamenii de stiinta vor analiza cel mai indepartat strat atmosferic

cubesat

Foto: AAUsatlab

Stim foarte putine lucruri despre acest segment al atmosferei noastre. O echipa internationala de oameni de stiinta se pregateste de lansarea a 50 de mini-sateliti (cubesat) in termosfera, invelisul atmosferic cel mai indepartat de noi si despre care nu stim aproape nimic.

Se afla situat la 200-380 km departare de suprafata Terrei si este extrem de important pentru ca ne apara de conditiile vitrege din Spatiu.

In loc sa lansam de jos mini-satelitii, acestia vor fi “aruncati” din Statia Spatiala Internationala, iar activitatea lor va consta in inregistrarea modului in care functioneaza stratul exterior al atmosferei.

“Aceasta regiune este prea putin inteleasa si foarte greu de masurat. Este ceea ce se afla intre noi si spatiu. Acolo se ciocneste cea mai mare cantitate de ultraviolete si raze X de Terra pentru a crea aurore si eventuale pericole ce ne pot afecta liniile de comunicatie si energie.” – Andrew Dempster, Universitatea New South Wales din Australia

Mini-satelitii sunt parte a unui proiect international intitulat QB-50, ce implica cercetatori din 28 de tari. Fiecare mini-satelit este un cub cu latura de doar 10 cm si cu o greutate de 1 kg.

Citeste si  Cartea lui Scott Kelly despre anul petrecut în spațiu

Petru Stratulat

[sursa]

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 400 de semne, cu citarea sursei și cu link spre pagina acestui articol.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Plugin creado por AcIDc00L: bundles
Plugin Modo Mantenimiento patrocinado por: seo valencia