Cum sa nu muriti de sarbatori II

In partea I, ne-am ocupat de pericolele mancatului asupra sanatatii. In aceasta parte, vom discuta despre orice altceva ce vi se poate intampla de sarbatori.

Depresie. Contrar asteptarilor, decembrie este luna cu cele mai putine suiciduri. Aparent, suntem tristi dar nu atat de tristi incat sa ne luam viata. Tristetea vine de la faptul ca avem asteptari foarte mari de la sarbatori, alimentate partial de advertising, partial de social media si partial de noi insine. Fiti totusi atenti ca „depresia din jurul sarbatorilor” s-ar putea sa fie sau sa ascunda o alta afectiune, tulburarea afectiva sezoniera. Aceasta apare la schimbarea sezonului, din cauza (probabila), a variatiilor de lumina. Deci daca va apuca tristetea mai devreme, in toamna, s-ar putea sa fie o idee buna sa mergeti la un specialist.

Ce e de facut? Tot felul de lucruri care va fac placere voua. Incepeti o noua traditie, faceti-va cadouri, cautati sa va incojurati de prieteni sau, daca asta va face placere, nu sarbatoriti nimic.

Accidente. Statisticele americane ale companiilor de asigurari arata ca una din cele mai periculoase activitati omenesti este decoratul casei pentru sarbatori. Lumanarile incep 45% din focurile iscate in perioada aceasta, instalatiile electrice ucid, electrocuteaza serios sau incep alte focuri iar ambitiile de a super-decora casa duc la caderi, fracturi, contuzii, julituri si alte accidente minore.

Citeste si  Sange artificial, testat in UK

In plus, aceasta perioada, mai ales cea imediat inainte de Craciun si de Anul Nou este in special periculoasa pentru participantii la trafic. Stresul, graba, alcoolul, oboseala, conditiile de drum, toate se aduna intr-un mix primejdios.

Ce e de facut? Masurile de siguranta sunt foarte simple. Asigurati-va ca lumanarile nu ard noaptea, langa brad, decoratiuni inflamabile (vata, hartie etc.) animale sau copii. Decorati casa cu atentie, preferabil cu inca o persoana. Incercati sa va faceti cumparaturile inainte ca lumea sa intre in vrie sau online si nu conduceti sub influenta alcoolului sau drogurilor.

Orice altceva. „Iarna nu-i ca vara”, spunea un mare clasic in viata. Aveti grija la degeraturi si deshidratare in perioada rece. In plus, spalati-va des pe maini si evitati aglomeratiile.