Curcubeu de foc deasupra Marii Britanii

curcubeu de focUn fenomen foarte rar cunoscut ca „nor iridescent” a aparut pe cerul  de deasupra Yorkshire-ul din Marea Britanie, lasand in urma semi-cercuri mari de lumina. Poreclite „curcubee de foc”, aceste tipare luminoase nu sunt din foc si nici macar curcubee, iar conditiile atmosferice necesare sunt extrem de rare impreuna. Singurul mod prielnic de aparitie a fenomenului este pozitionarea Soarelui mai sus de 58 de grade peste orizont, iar lumina sa treaca prin nori cirrus compusi din cristale hexagonale de gheata la o altitudine mai mare de 6 km.

Deoarece Soarele trebuie sa fie pozitionat la un asemenea unghi necesar culorilor, curcubeul de foc este vazut foarte rar, doar la numite altitudini si numai in anumite perioade din an, fiind mai usor de observat in SUA decat in UK, unde a aparut acum. Cele mai mari sanse de formare sunt in zona ecuatoriala, in mijlocul zilei vara.

De exemplu, Soarele se afla pe cer pentru aproximativ 140 de ore intre jumatatea lunii mai si finalul lunii iulie in Londra, in comparatie cu Los Angeles, unde Soarele urca la 58 de grade pentru 670 de ore intre finalul lui martie si cel al lunii septembrie.

Citeste si  VIDEO: Curcubeu circular

De ce nu sunt curcubeele de foc niste curcubee, de fapt? Au legatura cu modul in care lumina Soarelui interactioneaza cu cristalele de gheata din nori. In timp ce curcubeul clasic se formeaza datorita refractiei luminii in timp ce aceasta trece prin picaturile de apa si apoi reflectata inapoi in diferite lungimi de unda, curcubeul de foc se formeaza datorita difractiei luminii, care implica imprastierea undelor luminoase in tipare circulare.

[sursa]