Neurostiinta 

De ce avem paralizie nocturnă?

paralizie nocturnaIdeea ca nu ne putem misca in timp ce un monstru sau un intrus se apropie de noi noaptea este cosmarul clasic, dar pentru unele persoane, aceasta este realitatea (lor). 7.6% din populatia lumii a avut cel putin o data un asemenea „atac” al paraliziei nocturne, dar pentru unii sansele unei asemenea situatii sunt mai mari. Un studiu din 2011 a aratat ca 28.3% dintre studenti si 31.9% dintre pacientii internati la psihiatrie patesc asta cel putin o data in viata.

Dar, ce este paralizia nocturna? Tulburarea apare in multe forme, dar, in general, cei afectati nu se pot misca si nu pot vorbi pana la 2 minute dupa ce se trezesc sau dupa ce adorm. Unele persoane simt o greutate pe piept, imposibilitatea de a respira, miscari involuntare, o prezenta malefica in camera si halucinatii vizuale, auditive si chiar fizice.

Paralizia nocturna este inrudita cu etapa REM a somnului, cand organismul intra intr-o stare de suspendare. In aceasta, muschii sunt „decuplati” pentru a preveni deplasarea noastra in timpul viselor. Senzatia paraliziei apare cand etapa REM se termina sau cand adormim si intram direct in ea. Asta inseamna ca organismul este paralizat, dar mintea treaza.

Evident ca este ceva infricosator pentru cei care trec prin asta, dar pentru unii poate fi mai grav.

Halucinatiile cauzate de paralizia nocturna nu sunt intelese pe deplin, dar ar putea fi cauzate de reactia de raspuns a creierului ce intra intr-o stare super-vigilenta, simtindu-se vulnerabil. In acest mod, simturile devin extrem de ascutite incat ajung sa „fabrice” senzatii si imagini.

Citeste si  Iluzie optica pentru descoperirea unei deficiente de vedere

Paralizia nocturna nu este un fenomen nou. Exista dovezi din secolul 19. In aceasta perioada se credea ca este opera unor demoni care stau pe pieptul victimelor vrajitoriilor, posedatilor etc. Mai tarziu, cauza a fost atribuita dietei, vinovatii fiind considerati vinul prost si mancarea foarte grasa.

Desi astazi savantii nu au toata raspunsurile, stim ca nu sunt de vina demonii, posedarile spirituale sau vinul ieftin. Este o intrerupere a tiparului somnului si pare a exista si o componenta genetica. Cercetatorii de la Harvard Hughes Medical Institute din Philadelphia au raportat ca daca un geaman trece prin asa ceva, celalalt are sanse foarte mari sa o pateasca si el. Au concluzionat ca paralizia are legatura cu factorii de mediu si backgroundul genetic.

„Eu am patit-o. Se intampla in preajma bacalaureatului, cand eram extrem de stresat, si mi s-a intamplat intr-un mod care-mi va ramane pentru totdeauna in memorie. A parut extrem de real si a venit cu toata simptomatologia: greutate pe piept, persoana malefica in camera, miscari involuntare, apnee, dureri musculare. In acel moment am atribuit fiecarei senzatii o cauza clara dar imaginata pe loc si a parut ca voi fi omorat de o entitate impunatoare. Eram perfect treaz si aparent constient, dar amestecam visul cu realitatea. Pot certifica din experienta proprie tot ce scrie mai sus.” – Petru Stratulat (ma iertati ca ma citez singur)

[sursa]

Similare

2 Thoughts to “De ce avem paralizie nocturnă?”

  1. niku

    Asa ceva mi se intimpla foarte des . Nustiu cum sa scap de asta. Stai cu mintea treaza chiar poti rezolva si exercitii dar nu poti deschide ochii si nis misca mainile . Ma chinui pin ce mi se deschide ochii.

  2. alex

    pt niku.stiu pe cineva care te poate scapa de problema pe care o ai.sa imi scrii pe mail titus_man_player_24@yahoo.com

Leave a Comment