Neurostiinta 

De ce Hodor din Game of Thrones nu spune altceva decat „hodor”?

hodorCu ocazia lansarii celui mai nou sezon din Game of Thrones, si cu a aparitiei primelor 4 episoade pe la matusi, am gasit raspunsul la intrebarea din titlu. Hodor a avut, aparent, un rol relativ simplu, toate replicile sale fiind „hodor”, dar de ce o persoana nu ar putea pronunta altceva decat un cuvant? Stiinta are un raspuns.

In cartile lui R.R. Martin scrie, undeva, ca nimeni nu stia de unde vine cuvantul hodor, dar ca personajele din poveste au inceput sa-l strige astfel pe Walder, numele real al sau dupa cum aflam de la strabunica Old Nan. Fara sa vrea, probabil, autorul a creat un personaj care sufera de afazie expresiva.

Citeste si  Ce stim despre stangaci?

In 1861, doctorul francez Paul Broca l-a intalnit pe Louis-Victor Leborgne. Chiar daca nivelul sau de intelegere era relativ normal, Leborgne si-a pierdut pe parcurs capacitatea de a vorbi coerent pe o perioada de 20 de ani. Precum Hodor, omul a fost poreclit Tan pentru ca acesta era singurul cuvant pe care-l putea rosti.

Autopsia creierului pacientului a dezvaluit o leziune in lobul frontal al emisferei stangi. In urmatorii doi ani, doctorul a mai analizat creierele a 12 pacienti decedati si a gasit dovezi clare ca este vorba despre o afectiune clara. Zona neuronala a primit numele Zona Broca.

[sursa]

Similare

Leave a Comment