Natura 

De ce nu ucidem toți țânțarii?

tantarOdata cu epidemia virusului Zika, apare si intrebarea din titlu: de ce nu omoram toti tantarii? Teoretic, am putea sa o facem. Zika este tranasmis de un tantar, o specie tropicala cunoscuta deja pentru raspandirea mai mult boli cum ar fi febra galbena si febra dengue.

Exista doar 3.500 de specii de tantar ceea ce e putin pentru o familia de insecte, dar impactul lor asupra santatii umane este catastrofal. Femelele  Anopheles poarta parazitul si cauzeaza pana la 500 de milioane de cazuri de malarie pe an in timp ce tantarul tigru asiatic, ades albopictus, raspandeste febra dengue si virusul chikunguya. Tantarii au mai raspandit virusul West Nile, iar acum Zika. Sunt insecta care ne-a daunat cel mai mult. Sunt hidosi si enervanti. Atunci cand toate conditiile sunt intrunite, devin pionieri expansionisti.

Totusi, de ce nu-i eradicam? Potrivit ecologistului Sarah Fang, tantarii nu aduc o contributie benefica lumii in care traim astfel incat sa le simtim lipsa, daca dispar. Nu au un scop anume in ecosistem.

Citeste si  Raport: Pesticidele Monsanto ar fi de vină, nu Zika

Argumentele in favoarea tantarilor se impart in doua categorii

Primul se refera la numarul lor in tundra arctica unde,  timp de cateva saptamani pe an, se aduna in adevarati nori ideali pentru hrana pasarilor migratoare. De asemenea, liliecii de padure, vespadelus vultuernus, depind de tantarii adulti din specia aedes vigilax. Tantarii tineri sunt importanti si in ecosistemele dimprejurul apelor dulci.

Al doilea are legatura cu polenizarea. Da, tantarii polenizeaza, dar nu sunt specializati pe asa ceva, de aceea nu le-am simti lipsa, caci exista atatea si atatea alte insecte capabile sa polenizeze mult mai eficient.

Daca am putea ucide toti tantarii din lume, am scapa de un mare inamic, dar mai exista insecte in natura, pofticioase cand vine vorba despre sangele cald, care abia asteapta sa le ia locul.

[sursa]

Similare

Leave a Comment