Neurostiinta 

De ce vezi ceea ce nu exista?

culoriIn multe situatii, creierul iti arata ceva ce nu este acolo, iar acum vorbim despre culori. Asa ceva se intampla in fiecare zi chiar si atunci cand te uiti la monitor sau la ecranul smartphone-ului.

Am fost invatati la scoala ca atunci cand amestecam culorile rosu, alben si albastru obtii maro, ceea ce e adevarat in cazul vopselei, dar nu se aplica si in cazul luminii. Daca impartim un cerc in sectoare colorate in rosu si verde si il invartim, vom vedea culoarea galben, chiar daca nu exista o reflexie a luminii in acel spectru de culoare. Creierul este indus in eroare de mecanismul de functionare a ochilor.

Pe retina avem senzori specializati pe 3 culori principale: rosu, verde si albastru. Unii il au si pe al 4lea. Majoritatea dintre noi se rezuma la primele 3 si nu au senzori pentru portocaliu si galben. Pentru a vedea aceste doua culori, trebuie combinate perceptiile celorlalte 3 principale, rosu, albastru si verde. Daca privim culoarea galben, reactioneaza senzorii pentru rosu si verde. Daca privim un amestec din luminile rosu si verde, creierul analizeaza receptorii si crede ca vede galben, chiar daca lumina galbena nu exista acolo. Asa functioneaza monitoarele LCD. Lumineaza pixeli rosii si verzi foarte aproape unii de ceilalti, iar creierul percepe galben. Daca aruncam asupra ochiului cele trei culori principale, rosu, verde si albastru, vedem alb pentru ca aceasta culoare excita cei trei senzori.

Citeste si  Legatura genetica dintre creativitate si psihoza

Similare

Leave a Comment