materie intunecataDark 

Savanții au descoperit primele semne ale materiei întunecate?

materie intunecataPrimele semne ale antimateriei ar fi aparut. Probabil ai citit cateva articole despre cum astrofizicienii au descoperit dovezi ale modului in care materia intunecata produce raze gamma. Oricat de interesant ar fi, este indicata o doza de scepticism.

Cand privim in spatiu, lumina si gravitatia ne dau informatii contradictorii. Singura lumina pe care o vedem, indiferent unde ne uitam in Univers, vine de la materia care se afla si in noi, cea compusa din protoni, neutroni, electroni si niste veri exotici.

Cand lumina trece printr-un nor de materie aici pe Terra, iese cu anumite caracteristici care ne spun prin ce fel de materie a trecut, iar cand o cercetam cu telescoape, lumina are calitati similare, ceea ce inseamna ca trece prin materie similara cu cea terestra.

Exista anumite tipuri de materie care nu interactioneaza cu lumina. Neutronii, de exemplu, sunt neutri din punct de vedere electric, asa ca nu vor raspunde cand lumina trece prin ei. Dar exista doua forte, cea nucleara tare si cea nucleara slaba, care afecteaza neutronii. Putem folosi lumina pentru a intelege ce fel de neutroni exista acolo.

Gravitatia ne spune altceva. Cand masuram cata gravitatie exista in Univers, aflam ca este mai multa decat materia pe care o vedem capabila sa o produca. Daca ne luam dupa gravitatie, felul de materie care ne compune si pe noi ar raspunde pentru o cincime din totalul gravitatiei din Univers. Restul este produs de ceea ce numim materie intunecata, pentru ca nu emite lumina.

Identitatea secreta a materiei intunecate credem a fi data de o clasa ipotetica de particule care se comporta precum niste neutroni selectivi. Sunt cunoscuti ca Weakly Interacting Massive Partices, sau WIMPS. Acestia sunt neutroni, cand vine vorba de lumina, si nu fac nimic atunci cand in preajma se afla forta nucleara tare. Interactioneaza cu alte tipuri de materie prin intermediul gravitatiei si a fortei nucleare slabe, ceea ce explica de ce sunt atat de greu de detectat. Daca exista, WIMPS ar fi mai mult sau mai putin materie obisnuita; sunt doar un tip de materie pe care inca nu am reusit sa o detectam din cauza modului in care interactioneaza cu ce se afla in Univers.

Citeste si  Traim intr-o holograma?

Toata materia din Cosmos are, conform teoriilor, o contrapondere. Atunci cand materia obisnuita se intalneste cu antimateria, cele doua dispar intr-o explozie de raze gamma, cea mai energizata lumina din Univers. Acelasi lucru ar trebui sa se intample si in cazul WIMPS si este posibil sa prezicem ce fel raze gamma vor fi produse de o astfel de eruptie.

Potrivit autorilor lucrarii publicate in Physics of the Dark Universe, telescopul Fermi a observat raze gamma cu distributia perfecta si cu exact acea energie care sa indice existenta WIMPS.

Desi razele gamma ar fi prima dovada a existentei WIMPS, doua grupuri de oameni de stiinta raman sceptice. Unii au publicat lucrari care spun ca nu sunt siguri ce a produs eruptiile de raze gamma si ca sunt sanse mari sa nu fie vorba despre materie intunecata. Unul din aceste grupuri contine un membru care face parte si din echipa care sustine ca ar fi descoperit materia intunecata. Toate partile implicate sunt de acord ca exista moduri diferite de a interpreta distributia surselor de raze gamma.

Problema ramane, momentan, in aer. Descoperirea faptului ca materia intunecata se comporta altfel decat materia obisnuita ar fi stire importanta. Ne-ar oferi informatii pretioase care sa ne ajute sa intelegem ce este acest tip de materie.

[sursa]

Similare

Leave a Comment