„Imposibilul” EM Drive va fi testat in spatiu

cannae drive
Cannae Drive. Foto: Cannae Inc.

Un EM Drive real va fi lansat in spatiu pentru prima data pentru ca oamenii de stiinta sa inteleaga, odata pentru totdeauna, daca este posibil ca un motor de racheta sa genereze forta fara nici un fel de combustibil sau consum.

Construit de inventatorul american si inginer chimist Guido Fetta, EM Drive este extrem de controversat pentru ca experimentele au aratat ca un asemenea motor ar putea functiona, dar contrazice legile fundamentale ale fizicii.

Asa cum spune Legea a 3-a a lui Newton, „pentru fiecare actiune exista o reactie opusa”, iar multi fizicieni spun ca EM Drive o incalca flagrant.

Pentru ca un motor sa aiba impuls intr-o anumita directie, trebuie sa elimine ceva in directia opusa, dar EM Drive se deplaseaza intr-o directie fara nici un carburant, si in acest mod incalca legea conservarii, derivata din Legea a 3a. Si nu face doar asta ci produce si o forta capabila sa ne duca pe Marte in doar 70 de zile!

Entuziastii spatiului sunt incantati de EM Drive pentru ca functioneaza. Are potentialul de a elimina multe bariere majore in nevoia noastra de a explora Sistemul Solar si ce se afla dincolo de el, dar acesta nu functioneaza respectand legile fizicii.

Inventat de omul de stiinta britanic Roger shawyer in 1999, EM Drive (electromagnetic propulsion drive) functioneaza astfel:

  • foloseste undele electromagnetice drept combustibil creand forta prin agitarea fotonilor de microunde inainte si inapoi in interioul unei cavitati metalice cu forma unui con. Asta determina capatul mai ingust sa accelereze in directia opusa deplasarii motorului
Citeste si  Material pe care apa si uleiul nu lasa nici o urma

Ca sa intelegem mai usor, electricitatea se transforma in microunde in cavitate impingand interiorul device-ului, determinand, astfel, accelerarea in directia opusa.

Inca de la inventarea lui, EM Drive-ul nu s-a lasat batut test dupa test. Anul trecut, oamenii de stiinta de la NASA au gasit semnale de propulsie la laboratorul Eagleworks, iar un cercetator independent din Germania a declarat ca, intr-un fel, motorul produce propulsie.

Guido Fetta de la Cannae Inc si inventatorul Cannae Drive, un motor de racheta bazat pe designnul lui Roger Shawyer, a anuntat luna trecuta va ca lansa motorul sau atasat de un mini-satelit (cubesat). Acesta va sta pe orbita timp de 6 luni si cu cat va orbita mai mult Terra, cu atat mai mult vom sti ca acest motor produce propulsie fara combustibil.

Petru Stratulat

[sursa]