Enzima care transforma orice tip de sange in sange universal

hemoglobinaProblema transfuziilor este una reala, mai ales in Romania, iar oamenii de stiinta se pare ca au cam rezolvat-o, dupa ce s-au chinuit zeci de ani. Au modificat o enzima pentru a inlatura antigenii din sangele de tip A si tip B, transformandu-l in cel universal de tip 0.

Antigenii A si B sunt zaharuri transportati pe suprafata hemoglobinei. Prin combinarea acestora si lipsa lor avem cele 4 grupe de sange: A, B, AB si 0. Astfel, poti accepta anumite tipuri de sange, in cazul unei transfuzii. In timp ce grupa 0 poate fi primta de oricine, pentru ca sangele nu contine antigenii A sau B, celelalte tipuri pot provoca reactii ale sistemului imunitar ce pot pune viata in pericol.

Ideea de a converti sangele exista din 1980, cand o echipa din New York a reusit sa demonstreze ca o enzima din boabe verzi de cafea poate inlatura antigenii B. Testele clinice au aratat ca sangele poate fi transfuzat la persoane cu alta grupa sanguina decat sangele modificat. Din pacate, reactia a fost mult prea ineficienta, necesitand un volum prea mare la o temperatura prea ridicata pentru ca procesul sa fie si practic.

Citeste si  Un compus natural al vinului si ciocolatei ar putea opri evolutia Alzheimer

Oamenii de stiinta de la University of British Columbia au creat o enzima care poate rezolva problema. Functioneaza la fel. Procesul se numeste „evolutie directionata” si este o metoda bazata pe selectia naturala. Prin ea poti evolua o proteina, cum ar fi o enzima, catre un obiectiv. Pornind de la o enzima, savantii au inserat mutatii in gena care raspunde de ea. Selectand mutatiile care au fost eficiente in inlaturarea antigenilor si repetand procesul de mai multe ori, oamenii de stiinta au reusit sa sporeasca eficienta enzimei de 170 de ori in doar 5 generatii.

[sursa]