Cosmos 

Eruptii solare de 1000x mai puternice

soareNoi cercetari au descoperit ca Soarele este capabil sa declanseze super-eruptii de peste 1000 ori mai puternice decat ce am vazut pana acum, iar daca una singura s-ar produce pe directia Terrei, ar avea consecinte dezastruoase.

Nu este cazul sa ne panicam pentru ca oamenii de stiinta au aflat ca, desi Soarele este capabil de asa ceva, sanse foarte mici sa o faca datorita tiparului activitatii sale. Chloe Purgh de la Universitatea din Warwick, Marea Britanie, a declarat ca o asemenea eruptie ar fi dezastruoasa pentru viata de pe Terra. De asemenea, sistemele de comunicatii ar fi distruse, iar retelele electrice facute praf din cauza energiei electrice induse in ele. Din fericire, conditiile necesare unei super-eruptii ar fi extrem de dificil de intrunit.

Eruptiile solare apar in urma unor acumulari de energie magnetica ce este subit eliberata, iar Soarele genereaza asa ceva destul de frecvent, iar efectele lor sunt resimtite de fiecare data de sistemele GPS si de comunicatii. Dar super-eruptiile sunt dintr-un cu totul alt joc. In timp ce nu am avut ocazia sa vedem una in Sistemul nostru Solar, oamenii de stiinta au observat super-eruptii in alte parti ale galaxiei noastre si sunt de mii de ori mai puternice decat ce face acum Soarele nostru.

Citeste si  Semnale galactice misterioase detectate

Eruptiile normale elibereaza cantitati de energie echivalente cu 100 de bombe nucleare de 1 megatona si au capacitatea de ne dobori sistemele de comunicatii. Super-eruptiile pot elibera echivalentul a 1 miliard de bombe de 1 megatona.

Pentru a intelege ce este o super-eruptie, savantii se uita spre un sistem stelar binar intitulat KIC 965 51 29. Cu ajutorul telescopului Kepler, au putut sa detecteze undele magnetice din stele care premerg socurile. Au observat ca fizica ce produce eruptiile solare pe Soare sunt la fel cu cele gigantice din sistemul binar, de unde si posibilitatea ca acesta sa produca asa ceva la un moment dat, daca toate conditiile premergatoare ar fi intrunite. Din experienta trecutului, Soarele nu va declansa super-eruptii, dar ar putea sa o faca… Pam-pam!

[sursa]

Similare

Leave a Comment