ESA a finalizat investigația cu privire la prăbușirea sondei Schiaparelli

Investigația Agenției Spațiale Europene cu privire la motivele prăbușirii modulului Schiaparelli al misiunii ExoMars a fost finalizată, ESA facând public întreg raportul pe site-ul agenției.

Ca un scurt reminder al evenimentelor – scopul misiunii ExoMars, o colaborare între ESA și Roscosmos, este să determine dacă a existat vreodată viață pe Marte sau dacă există viață pe Planeta Roșie în prezent.

Prima fază a misiunii s-a desfășurat pe 19 octombrie 2016, când sonda Schiaparelli, al cărei scop era să demonstreze că misiunea ExoMars deține tehnologia necesară pentru a asoliza fără probleme pe Marte, s-a prăbușit pe suprafața Planetei Roșii și a încetat să mai transmită informații.

Primele investigații au arătat că parașuta care trebuia să încetinească modulul Schiaparelli în timpul asolizării s-a despins prematur. Din acest motiv, ARCA Space Corporation, fondată de Dumitru Popescu, responsabilă cu testarea parașutei, a fost la acel moment ținta unor acuzații lansate de Agenția Spațială Italiană, pe care le-am dezbătut într-un interviu acordat Sound of Science de Dumitru Popescu, aici.

Investigația finală a ESA confirmă că parașuta s-a desfăcut de Schiaparelli așa cum era programată, însă modulul a experimentat rotații neașteptate ce au determinat o serie de erori care în final au condus la concluzia computerului de bord că sonda se află sub nivelul solului. Astfel, sonda și-a desprins parașuta, a activat motoarele de frânare timp de 3 secunde, în loc de 30 de secunde și a activat sistemul ”la sol”, ca și cum Schiaparelli ar fi aterizat. În realitate, sonda se afla în cădere liberă la o altitudine de 3,7 km, fiind estimată o viteză de impact de 540 km/h.

Citeste si  ESA a lansat satelitul Sentinel pentru a monitoriza Terra

Echipa responsabilă de investigație a afirmat că modulul a fost foarte aproape de o reusită a misiunii și că rezultatele acestei anchete vor ajuta la îmbunatățirea modelelor computerizate ale comportamentului parașutelor.

Cea de a doua etapă a misiunii este programată pentru anul 2020 și presupune plasarea rover-ului ExoMars pe Marte, care va naviga autonom pe suprafața planetei în căutarea posibilelor semne ale vieții.