Evolutia ne-a invatat sa ne fie frica de intuneric

poltergeistCu totii am trecut printr-o faza in copilarie in care ne-a fost frica de intuneric, desi in acea perioada nu ne prea era frica de nimic. Faceam tot felul de lucruri fara sa ne gandim la consecinte, dar, intr-un mod inexplicabil, noaptea eram terifiati de intuneric pentru ca atunci ies monstrii de sub pat sau din sifonier.

Chiar daca suna copilareasca, frica noastra de intuneric este dobandita in urma evolutiei caci datorita ei ne-am putut pazi de pradatori nocturni. Cercetatorii au teoretizat ca aceasta frica isi are radacinile in istoria omenirii, cand nu eram in varful lantului trofic, asa cum suntem astazi. Oamenii au devenit super-pradatori datorita tehnologiei, iar asta s-a intamplat in urma cu putin timp.

Inaintea tehnologiei, stramosii nostri se pazeau continuu de pradatori care nu aveau decat o singura misiune: sa ne manance. Cei mai multi vanau noaptea, cand oamenii erau vulnerabili din cauza vederii noastre slabe.

Potrivit lui Andrew Tarantola de la Gizmodo, un studiu din 2012 demarat de cercetatorii de la Universitatea din Toronto, Canada, sustine ca anxietatea aceasta nu este o reactie de panica. In schimb, este o stare ce ne tine alerti, exact ceea ce le era necesar stramosilor nostri. Acest tip de anxietate este modul organismului nostru de a ne tine in tensiune pentru mecanismul „lupta sau fugi” (fight or flight).

Frica de intuneric este, de fapt, frica de necunoscut. Nu putem vedea ce se afla in jurul nostru si ne este frica pentru ca imaginatia umple golurile cu cele mai urate lucruri. In cazul stramosilor nostri, imaginatia plasa in intuneric lei si alti pradatori. Acum, copiii se gandesc la monstri, in orase lipsite de pradatori.

Citeste si  De ce ne intra in creier anumite melodii?

Un foarte bun exemplu este modul in care functioneaza filmele de groaza: cele mai bune se bazeaza pe imaginatie. Nu-ti vor arata monstri, sange si asa mai departe, ci vor tine elmenentele acestea ferite pentru a ne lasa imaginatia sa le creeze.

Chiar daca civilizatia umana a construit orase si s-a pus in timp la adapost de pradatori, frica de intuneric a ramas si este destul de ciudat pentru ca nu mai am nevoie de ea, mai ales ca avem lumina artificiala. Intunericul a devenit mai mult o alegere, nu ceva inevitabil. Daca ne gandim la istoria indepartata a umanoizilor, realizam ca frica de intuneric a devenit inutila in urma cu putin timp.

Asa ca, atunci cand copilul tau are frica de intuneric, adu-ti aminte ca la un moment dat a fost o frica ce ne-a asigurat supravietuirea. Frica de intuneric nu te face un las ci este un mecanism care te tine alert pentru a infrunta posibile pericole.

[sursa]