materie intunecataDark 

Un experiment nu a gasit materie intunecata

materie intunecataMateria intunecata este Sfantul Graal al fizicii. Stim ca exista, dar inca nu o putem gasi. Cel mai nou experiment in domeniu denumit Large Underground Xenon (LUX) a ajuns la final dupa 20 de luni si, din pacate, nu a gasit particule de materie intunecata.

Este dezamagitor, dar pana si un asemenea esec este, totusi, un rezultat in fizica. Detectorii au cautat aceste particule intr-o anumita gama de masa. Asadar, daca intr-adevar materia intunecata este compusa din particule, sigur acestea se afla in afara acestei game.

Un rezultat negativ ramane totusi un rezultat. Existenta materiei intunecate ar explica multe lucruri din univers precum modul in care se rotesc galaxiile spiralate, avand aceeasi viteza atat in centru cat si la periferie. Dintre toate teoriile formulate pana acum, materia intunecata ramane cel mai bun raspuns aici.

Citeste si  Terra ar putea fi inconjurata de filamente de materie intunecata

Echipa va analiza in continuare datele colectate in timpul experimentului ca informatii contextuale pentru urmatorul detector, LUX-ZEPLIN (LZ), ce se afla acum in constructie si care va fi de 70 de ori mai sensibil decat LUX.

[sursa]

Similare

Leave a Comment