Noi indicii despre exploziile rapide de unde radio din spațiu

unde radio
Foto: Jingchuan Yu, Beijing Planetarium

De când au fost descoperite în 2007, exploziile rapide de unde radio sunt unele dintre cele mai misterioase sunete pe care Universul le produce. Astfel de explozii produc într-o milisecundă la fel de multă energie cât produce Soarele într-o zi. Ce le face atât de misterioase este faptul că, în ciuda numeroaselor studii, oamenii de știință nu au reușit deocamdată să înțeleagă de unde provin aceste explozii, astfel că nu există nicio teorie general acceptată care să explice acest fenomen, ci doar ipoteze.

Doar câteva explozii rapide de unde radio au fost ”auzite” până în prezent, captate cu ajutorul telescoapelor radio. Cercetătorii estimează că există peste 2.000 de astfel de evenimente în Univers în fiecare zi, însă acestea pot fi captate doar dacă un telescop radio este îndreptat în direcția potrivită, la momentul potrivit.

Pentru a putea identifica proveniența exploziilor rapide de unde radio, oamenii de știință au încercat să găsească dovezi ale existenței  acestora în alte părți ale spectrului electromagnetic.

Recent, o echipă de cercetători de la Universitatea din Pennsylvania, a afirmat că a identificat o explozie de raze gamma ce corespunde unei explozii rapide de unde radio. Acest fapt a fost posibil astfel: pe 04 noiembrie 2013, Swift, satelitul orbital al NASA, a observat aceeași secțiune a cerului care era în vizorul telescopului radio Parkes din Australia. În același loc și timp, Parkes a înregistrat o explozie rapidă de unde radio, în timp ce Swift a detectat o explozie de raze gamma.  Explozia de raze gamma a depășit în intensitate cu peste un milliard de ori radiația radio și a durat câteva minute, mult mai mult decât durata în care se manifestă explozia rapidă de undă radio.

Citeste si  Apollo 13 - "Houston, we've had a problem" (1)

Această descoperire înclină către confirmarea ipotezei potrivit căreia exploziile rapide de unde radio sunt observate ca urmare a coliziunii a două stele neutronice care formează o gaură neagră.

Mai jos este o înregistrare a sunetului produs de o explozie rapidă de unde radio, publicată pe canalul YouTube al Colegiului Penn State:

[sursa]

Anca Stănescu