A fost descoperit cel mai indepartat obiect din sistemul nostru solar!

A fost descoperit un obiect la o distanta ridicol de uriasa de noi. Distanta de la care orbiteaza Soarele este de peste 100 UA (1 Unitate Astronomica = distanta Terra-Soare). Echipa care a descoperit obiectul l-a poreclit „Farout”. Denumirea oficiala este 2018 VG18.

Primele cercetari sugereaza faptul ca este o planeta pitica rozalie si sferica. Aceeasi echipa a descoperit in octombrie alta planeta pitica pe care au poreclit-o „The Goblin„.

„Tot ce stim despre 2018 VG18 acum sunt distanta pe care o are fata de Soare, diametrul sau si culoarea.  Din cauza distantei uriase, orbita sa este una lenta ce dureaza aproape 1000 de ani pentru a fi completata.” – David Tholen, cercetator la Universitatea din Hawaii

Distanta exacta de la care Farout orbiteaza Soarele este de 120 UA. Obiectul se afla la de 3.5x distanta Soare-Pluto si se afla dincolo de cel mai indepartat obiect descoperit pana acum, planeta pitica Eris. Sonda Voyager 2 a NASA a intrat recent in spatiul interstelar la o distanta de 120 UA fata de Soare, parasind influenta stelei.

Ca sa fie clar: recordul pe care-l detine acum Farout este acela de a fi cel mai indepartat obiect din sistemul nostru solar. Asta nu inseamna ca nu exista alte obiecte mai indepartate. De fapt, stim cateva care se afla undeva acolo. Planeta pitica Sedna se indeparteaza pana la 900 UA in orbita sa eliptica si cu siguranta exista extrem de multe comete in Norul Oort, care se afla la distanta cuprinsa intre 5.000 si 100.000 UA.

Citeste si  Crater antic gasit in Australia

Farout a fost descoperita cu ajutorul telescopului Subaru din Hawaii in luna noiembrie si cu ajutorul unei confirmari venite in decembrie de la telescopul Magellan din Chile. Potrivit acestor observatii, obiectul are un diametru de aprox. 500 km, ceea ce il plaseaza in categoria planetelor pitice. Culoarea sa rozalie sugereaza o suprafata bogata in gheata.

Echipa descopera aceste planete pitice indepartate pentru ca se afla in cautarea Planetei 9, denumita si Planeta X. Existenta acesteia ar fi varianta cea mai plauzibila ce ar putea explica deplasarea obiectelor aflate la marginea sistemului nostru solar.

[sursa]