eniacIstorie 

Șase femei scoase din istorie

eniacIn 1942, sase matematicieni au fost angajati de guvernul american pentru a lucra la un proiect strict secret: programarea primului computer electronic digital. Fara un limbaj de programare deja existent, au reusit sa creeze o masinarie care putea rula calcule complexe de 10.000 de ori mai repede decat orice alta masinarie de la vremea respectiva. In ciuda implicarii lor, aproape nimeni nu a auzit de ele din cauza faptului ca au fost femei…

ENIAC, Electronic Numerical Integrator and Computer, a fost construit in cea mai mare parte de barbati, dar a fost programat de o echipa formata din 6 femei: Betty Jean Jennings Bartik, Kathleen McNulty Mauchly Antonelli, Ruth Lichterman Teitelbaum, Frances Bilas Spence, Marlyn Wescoff Meltzer si Betty Snyder Holberton. La acea vreme au fost poreclite „computerele”. Toate sase absolvisera matematica si fusesera recrutate pentru a programa computerul sa gandeasca.

Computerul ocupa o camera intreaga si continea aproape 18.000 de lampi, 70.000 de rezistoare, 10.000 de capacitoare si 5 milioane de incheieturi.

„Au muncit in ture duble si triple 6 zile pe saptamana. Au conectat si deconectat module. Uneori intrau in computer pentru a inlocui lampile care se stricau” – Jared Jones, Upworthy

eniac

De indata ce masinaria a fost gata, „computerele” au avut sarcina de a-i invata pe barbati cum sa il utilizeze. Cand reporterii au scris despre ENIAC, cei mai multi au crezut ca femeile erau modele plasate langa el pentru a-l face sa arate mai bine. Femeile au primit un certificat din partea Armatei, dar nu au fost recunoscute oficial ca parte din proiect. In noaptea lansarii ENIAC, nici macar nu au fost invitate la eveniment.

„A fost ingrozitor. Nu era un secret. Singura problema a fost ca nimeni nu era interesat. Nu stiau nimic despre noi” – Betty Jean Jennings Bartik

Timp de 50 de ani, aproape nimeni nu auzise de contributia lor, dar in 1997, toate sase au fost incluse in Women in Technology Hall of Fame. In acelasi an, Holberton a primit Augusta Ada Lovelace Award, cea mai importanta distinctie destinata femeilor in computing.

Citeste si  Femeile pot naviga mai bine, daca asimileaza testosteron

Ziua de 15 februarie a fost declarata oficial ziua ENIAC in cinstea muncii lor, iar in 2014 documentarul intitulat The Computers le-a facut cunoscuta munca intregii lumi. In 2015 a fost infiintata scoala Holberton la San Francisco pentru dezvoltatori de software.

[sursa]

Related posts

Leave a Comment