Neurostiinta 

Femeile pot naviga mai bine, daca asimileaza testosteron

femeie orientareEste dovedit deja ca, de obicei, barbatii navigheaza mai bine decat femeile. Pentru a investiga diferentele dintre femei si barbati cand vine vorba de navigatie in functie si de gen si cultura, savantii norvegieni au monitorizat activitatea cerebrala a mai multor voluntari in timp ce acestia incercau sa gaseasca iesirea dintr-un labirint virtual.

Participantii, 18 femei si 18 barbati, s-au deplasat printr-un labirint cu ajutorul unor ochelari de realitatea virtuala in timp ce erau monitorizati de un scanner fRMN. Barbatii s-au descurcat mai bine in gasirea scurtaturilor, utilizarea punctelor cardinale si au rezolvat cu 50% mai multe taskuri decat femeile.

Carl Pintzka, neuro-savant de la Universitatea Norvegiana de Stiinta si Tehnologie, a declarat ca simtul de orientare al barbatilor este mai eficient. Pur si simplu, gasesc mai repede destinatia.

Un motiv ar fi modul in care femeile si barbatii utilizeaza creierul pentru orientare. Conform cercetatorilor, barbatii folosesc mai mult hipocampusul, iar femeile zonele frontale. Hipocampusul este necesar pentru stabilirea punctelor cardinale. Barbatii pornesc in directia in care se afla destinatia lor. De cealalta parte, femeile se orienteaza pe parcurs. In mod normal, utilizarea punctelor cardinale este cu mult mai eficienta pentru ca strategia nu depinde de punctul startului.

Citeste si  Studiu: Masculinitatea nu este compatibila cu ecologia

Femeile sunt mai eficiente in gasirea obiectelor, spun cercetatorii. In vremuri antice, barbatii erau vanatori iar femeile culegatoare. Din acest motiv, creierele au evoluat diferit. In termeni simpli, femeile sunt mai rapide in gasirea obiectelor din casa, iar barbatii sunt mai rapizi in gasirea casei.

Remarcabil este ce s-a intamplat in timpul studiului cand femeilor li s-a administrat testosteron pentru a observa impactul acestuia asupra simtului orientarii. Intr-un experiment separat, 21 de femei au primit un pic de testosteron sub limba, iar alte 21 li s-a administrat placebo. Cercetatorii au observat cum femeile care au primit testosteron au avut simtul orientarii cu mult imbunatatit in proba labirintului, utilizand mai mult hipocampusul pentru a naviga insa nu le-a fost de folos in rezolvarea taskurilor.

Trebuie mentionat faptul ca studiul nu a fost facut pe un numar mare de persoane. Totusi, oamenii de stiinta cred ca lucrarea, ce a fost publicata in Behavioural Brain Research, ne va ajuta sa intelegem mai bine diferentele care exista intre creierele femeilor si barbatilor si, in acelasi timp, sa cream medicamente mai eficiente impotriva unor boli precum Alzheimer.

[sursa]

Similare

Leave a Comment