Medicina 

Femeile, CDC și condescendența

Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA a produs unul din cele mai virale infografice – pentru toate motivele greșite.

Un comunicat de presă eliberat de CDC anunță că peste 3 milioane de femei din SUA au risc de sarcină din cauza alcoolului („risk for alcohol-exposed pregnancy”) și trei din patru femei nu se opresc din băut în momentul când plănuiesc a face un copil. Pentru a preveni „bolile din spectrul alcool-fetal”, cel mai mare colectiv de epidemiologi a produs un infografic. Și apoi internetul a înnebunit.

Problema nu este capitolul „efectele alcoolului asupra femeilor însărcinate și copilului” ci cel intitulat „efectele alcoolului asupra tuturor femeilor”.

Aparent, dacă o femeie oarecare bea prea mult poate să:

  • fie rănită – deci dacă beau mai mult de un pahar pe zi sau patru băuturi în 2-3 ore am un risc real să fiu bătută sau să mă rănesc singură? Nu știu despre voi, dar nu prea am văzut bătăi în baruri inițiate de femei și nu prea am văzut bărbați care să dea în ele dacă ele sunt bete. De obicei, este un scenariu marca Victoria Lipan cu sau fără alcool consumat. Iar vis-a-vis de rănitul singură voi încerca să fac un experiment în care mă plimb singură și desculță prin casă după ce am consumat patru Cuba Libre să văd dacă degetul meu mic de la picior suferă mai mult ca de obicei.
  • facă boli transmisibile sexual – mă bucur că CDC-ul crede că dacă beau, automat mă duc la primul străin și-l conving să facem sex romantic în baie. Mă bucur că CDC-ul crede că uit să pun un prezervativ dacă am băut. Mă bucur că CDC-ul crede că uit ce-i acela un BTS când beau.
  • facă un copil neintenționat – din câte știu eu, „e nevoie de doi pentru tango”. Și, presupunând că s-a întâmplat „greșeala”, dimineața, când îți dai seama ce ai făcut, există pastila de a doua zi.
Citeste si  Decât să n-o faci deloc, fă-o cum poți

Inițiativa celor de la CDC e lăudabilă. Dar ori au vrut să scrie multe într-un spațiu mic, ori n-a fost nici o femeie în echipă. Altfel, și-ar fi dat seama că a crea o relație lineară între consumul de alcool și sex nu numai că este greșit, dar și profund insultător. Sarcinile nedorite și BTS-urile se întâmplă dintr-o mulțime de motive – lipsa de informare fiind unul din cele mai mari. Acest inforgrafic pare că taxează exclusiv femeile. Iar internetul i-a taxat înapoi.

Similare

Leave a Comment