Fisura in campul magnetic al Terrei

terra
NASA

Terra este o planeta atat de confortabile datorita campului magnetic generat de margeaua aceasta albastra din imensitatea spatiului, un camp care ne protejeaza de vantul solar si radiatiile cosmice, dar oamenii de stiinta investigheaza una dintre cele mai puternice furtuni geomagnetice din istoria recenta si au descoperit ca aceasta bariera care ne adaposteste de conditiile vitrege din spatiu nu este atat de sigura. Se pare ca magnetosfera are o fisura.

Cercetatorii au analizat datele de la GRAPES-3, telescop muonic din Ooty, India, care a inregistrat o eruptie masiva de raze cosmice galactice pe 22 iunie 2015. Timp de 2 ore, magnetosfera a fost bombardata de particule ce emit radiatie incarcata energetic si care se deplaseaza prin spatiu cu aproape viteza luminii. Sunt atat de puternice incat pot penetra cu usurinta o nava spatiala. Campul magnetic al Terrei este principalul nostru scut.

Cu 40 de ore inainte eventului de pe 22 iunie, un nor urias de plasma a fost aruncat de Soare si a lovit magnetosfera cu o viteza de 2.5 milioane km/ora. Aceasta nu este o stire acum, pentru ca la vremea respectiva a declansat o furtuna geomagnetica ce a afectat semnalele radio in multe state din America de Nord si Sud. De asemenea, a cauzat o aurora boreala, dar cercetatorii au inteles acum magnitudinea bombardamentului de raze cosmice.

Citeste si  O nouă cameră video HD instalată în exteriorul ISS

O echipa de la Tata Institute of Fundamental Research din India a rulat mai multe simulari bazate pe datele colectate de GRAPES-3 din acea zi, iar rezultatele au indicat o fisura in magnetosfera, motiv pentru care sistemele au fost afectate la sol. Echipa spune ca bombardamentul a fost atat de dur incat a comprimat foarte mult campul magnetic de la de 11x ori mai mare decat diametrul Terrei la doar de 4x mai mare. Furtuna fost atat de puternica incat a reconfigurat magnetosfera, deschizand portite prin care radiatia cosmica a trecut.

Petru Stratulat

[sursa]