Fenomene 

Formatiuni bizare aparute in zapada in urma meteoritilor

TOP snow carrotsIn locul craterelor, atunci cand meteoritii lovesc zapada, apar niste piloni. In februarie 2013, un meteorit a ajuns in zona muntilor Urali din Rusia. Corpul, cu un diametru de 20 metri, s-a spart in atmosfera eliberand cea mai mare parte a energiei sale la o altitudine cuprinsa intre 20 si 40 km. Dupa cateva zile, geologii au colectat 450 de fragmente mici, de la 3 la 6 cm dintr-o zona de aproximativ 40 km la sud de Chelyabinsk, vreo 4 kg.

Cele mai multe au fost gasite in piloni de zapada. Cele mai mari fragmente s-au afundat 70 cm, iar cele mici au format niste „morcovi” mici. In primii 15-25 cm, peretii formau un con, iar la varf, meteoritii erau inconjurati de un soi de capsula tare din zapada.

Citeste si  Ce s-ar intampla daca Soarele ar disparea?

Ipotezele ar fi ori ca zapada a fost comprimata ori topita partial la impact. Studiile efectuate de oamenii de stiinta au aratat ca la secunde dupa ce meteoritul s-a spart deasupra Chelyabinskului, fragmentele au pierdut 90% din masa si au decelerat pana la viteza de 2km/sec. Dupa ce s-au aflat cateva minute in cadere libera, au lovit zapada cu viteze cuprinse intre 28 si 74 metri/sec.

Simularile au aratat ca fragmentele de meteorit au avut destul timp sa se raceasca. Pana au atins suprafata, ar fi atins temperaturi de -20 grade Celsius. Asta inseamna ca pilonii de zapada s-au format din motive mecanice.

[sursa]

Similare

Leave a Comment