Homeopatia

Socks and Puppets ComicHomeopatia -a nu se confunda cu medicamentele naturiste- este o „stiinta” aparuta relativ recent.

Termenul a fost definit in 1807 de catre Samuel Hahnemann, care a scris doua carti de „doveditii” (eng. „provings”) in care nota in amanunt ce se intampla cand subiecti sanatosi ingereaza doze mari de medicamente. Astfel, Hahnemann a „dovedid” ca, tinand cont ca dozele mari vor da simptome ori asemanatoare cu boala pentru care se dau medicamentele ori simptome „toxice”, solutia este sa se administreze acele medicamente foarte diluate. Acest principiu s-a transmis pana in ziua de astazi.

Medicina moderna stie de conceptul de supradoza. Din acest motiv doza maxima de ibuprofen este de 3200mg pe zi, doza la care digoxinul devine toxic este 2ng/ml sange etc. Dar de la titrari atente ale medicamentelor si pana la dilutiile extreme practicate in homeopatie este cale lunga.

Ideea homeopatiei este ca apa are memorie si isi aminteste substanta cu care s-a amestecat si transmite aceasta „informatie” corpului. Stiintele bazate pe dovezi – fizica, chimia si medicina – inca nu au gasit vreun argument care sa sustina aceasta ipoteza. In schimb, va invit s-o urmariti pe ScienceBabe cum ingereaza cantitati uriase de preparate homeopate fara sa  i se intample nimic – ba mai rau, se imbata din cauza concentratiilor inadmisibile de alcool dintr-un preparat homeopatic.

Un al doilea principiu al homeopatiei este ca substantele foarte diluate sunt de origine animala, vegetala sau minerala. Astfel, pe lista de preparate homeopate gasim antrax, arsenic, sulf, mercur, iedera otravitoare, varii veninuri. Medicina moderna foloseste varii substante naturale in prepararea medicamentelor – o parte din anticoagulante  au la baza cumarina, care da mirosul dulce ierbii, aspirina este derivata din scoarta de salcie, o parte din medicamentele anticancerigene sunt extrase din plante, atropina, care salveaza vieti, era extrasa din Atropa belladonna si lista poate continua. Dar modul de extragere sau sintetizarea, modul de preparare, modul in care ele sunt procesate de catre organism sunt toate procese atent studiate. Ce ma linisteste la homeopatie este ca acele „substante naturale” sunt diluate pana la extrem, ceea ce le face destul de inofensive.

Citeste si  Imunitatea de turma si pojarul

Ce ma nelinisteste este ca sunt numerosi oameni care au incredere in „medicii” homeopati (o asociere profund insultatoare pentru toti cei care au facut 10 ani + de stiinta) si care le dau bani pentru…apa. Si efect placebo. Si eu as lua 200 RON si as da apa, dar n-am tupeul si nu imi pot asuma asemenea riscuri.

In final, va invit sa-l urmariti pe Dara O’Briain, un aparator al stiintei, discutand homeopatia si „stiintele” asemanatoare.